Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-PowerMCQ-Illumination

Multiple Choice Question (MCQ) of Measurements page-5


≪ Previous Next ≫

41. The resistance of the coil of 1000 watt, 250 V electric lamp is

a) 2.5 ohms
b) 6.25 ohms
c) 62.5 ohms
d) 625 ohms

Ans: (c)

42. The rating of the batteries is given by

a) KW
b) Ampere-house
c) KVA
d) VARH

Ans: (b)

43. A moving coil instrument can be used to measure

a) Low frequency alternating current
b) High frequency alternating current
c) Direct current
d) Direct current and alternating current both

Ans: (c)

44. The cost of a capacitor increase as

a) The size of a capacitor increase
b) Voltage rating of the capacitor increases
c) Microfarad rating of the capacitor increases
d) None of the above

Ans: (b)

45. A 100 microfarad, 200 V capacitor will have larger size than the 10 microfarad, 200 V capacitor.

a) True
b) False

Ans: (b)

46. The thermal time constant is the time

a) To reach the final steady temperature if the initial rate of increase of temperature were maintained constant
b) To reach 63% of fined steady temperature
c) To reach 86.6% of final steady temperature
d) To reach 37% of final steady temperature

Ans: (a)

47. The current transformer can also be used to measured high d.c. current.

a) True
b) False

Ans: (b)

48. Two voltmeters are connected in series. The atomic weight of Ag and Cu are 108 and 64 respectively. If 0.5 gm of copper is deposited in one voltmeter than mass of silver deposited in the second will be

a) 0.5 × 108/64 gm
b) 0.5 × 64/108 gm
c) 0.5 × 108/32 gm
d) 0.5 × 32/108 gm

Ans: (c)

49. The secondary of the current transformer is always short circuited through low resistance ammeter or low resistance

a) To get accurate measurement
b) To avoid excessive current in the primary
c) To avoid the risk of high voltage because the unopposed primary m.m.f. will set up an abnormally high flux in the core which produces excessive core less with high heating and a high voltage across the secondary of the transformer
d) Because the current in the primary is not determined by load in primary

Ans: (b)

50. The current in the primary of the potential transformer is determined by the load in primary.

a) True
b) False

Ans: (b)

<< Previous Next >>

 


≪ Previous Next ≫


Related topics :