Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1


≪ Previous Next ≫

1. In lap winding the number of brushes is equal to

A) 4
B) 2
C) number of poles
D) 2 x number of poles.

Ans : (C)

2. A 2 pole generator with wave would armature has 51 slots each having 24 conductors. The flux per pole is 0.01 Wb. The speed at which the generator should be run to induce the voltage of 220 should be

A) 1440 rpm
B) 1078 rpm
C) 750 rpm
D) 539 rpm.

Ans : (B)

3. A 4-pole dynamo with wave would armature has 51 slots containing 20 conductors. The voltage induced is 357 V and the speed is 8500 rpm. The flux per pole will be

A) 21 x 10-3 Wb.
B) 14 x 10-3 Wb.
C) 1.2 x 10-3 Wb.
D) 3.5 x 10-3 Wb.

Ans : (C)

4. For parallel operation, the generators normally preferred are

A) Series and shunt generators
B) Compound generators
C) Shunt generators
D) Series generators.

Ans : (C)

5. The rotor of dc machines is usually supported in

A) ball or roller bearings
B) bush bearing
C) magnetic bearings
D) plummier blocks.

Ans : (A)

6. Each commutator segment is connected to the armature conductor by means of

A) resistance wire
B) copper lug
C) dielectric
D) insulator.

Ans : (B)

7. The residual magnetism of a dc shunt generator can be regained by

A) reversing the direction of the generator
B) earthing the shunt field
C) running a generator on no load for sometime
D) connecting the shunt field to a battery.

Ans : (D)

8. Which winding on dc generators is preferred for generating large currents ?

A) Progressive wave winding
B) Lap winding
C) Reprogressive wave winding
D) None of the above.

Ans : (B)

9. A two-layer lap would 4 pole generators with 16 coils will have a pole pitch of

A) 4
B) 8
C) 16
D) 32

Ana : (B)

10. Load saturation characteristic of a dc generator gives relations between

A) V and If
B) E and If
C) V and Ia
D) E and Ia

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...