Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10


≪ Previous Next ≫

91. For a 6 pole wave would dc generator the number of brushes will be

A) 2
B) 4
C) 6
D) 12

Ans : (A)

92. Drop-in speed of a dc generator due to increases in load can be compensated by

A) increasing armature resistance
B) cooling the armature
C) reducing load voltage
D) increasing input to the prime mover.

Ans : (D)

93. The terminal voltage of a dc shunt generator on loading

A) remain constant
B) decreases sharply
C) decreases slightly
D) increases slightly.

Ans : (C)

94. Series field winding of dc machine consists of

A) many turns of thin wire
B) many turns of thick wire
C) few turns of thin wire
D) few turns of thick wire.

Ans : (D)

95. When P is the number of poles in a lap wound dc generator, the number of brushes will be

A) P
B) 2P
C) (2P + 2)
D) P/2.

Ans : (A)

96. Shunt field winding of dc machine consist of

A) many turns of thin wire
B) many turns of thick wire
C) few turns of thin wire
D) few turns of thick wire.

Ans : (A)

97. The principle of dc generator is based on

A) mutually induced emf
B) dynamically induced emf
C) self induced emf
D) all of them.

Ans : (B)

98. The component of a dc generator which plays vital role in providing direct current is

A) brushes
B) commutator
C) equalizer ring
D) dummy coils.

Ans : (B)

99. A 4-pole dc generator is running at 1500 rpm. The frequency of current in armature is

A) 60 Hz
B) 50 Hz
C) 25 Hz
D) 100 Hz.

Ans : (B)

100. A 100 kW, 250 rpm, dc generator has 6 poles. The armature has 83 slots each holding 8 conductors, and the winding is wave-wound. No load flux per pole to give an emf of 500 volts should be nearly

A) 0.02 wb
B) 0.06 wb
C) 0.04 wb
D) 0.08 wb.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...