Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11


≪ Previous Next ≫

101. A 4 pole, 1200 rpm generator with a lap wound armature has 65 slots and 12 conductors per slot. The flux per pole is 0.02 Wb. The emf induced in the armature will be

A) 78 V
B) 156 V
C) 312 V
D) 624 V.

Ans : (C)

102. A 4 pole, 1200 rpm, lap would dc generator has 760 conductors. If the flux per pole is 0.02 Wb, the emf generated will be

A) 152 V
B) 304 V
C) 456 V
D) 608 V.

Ans : (B)

103. The number of mechanical and electrical degrees for a dc generator will be the same when the generator has

A) 2 poles
B) 4 poles
C) 6 poles
D) 36 poles.

Ans : (A)

104. A dc generator running at 1600 rpm gives 240 V dc. If the speed is dropped to 1400 rpm without change in flux, the new emf will be

A) 210 V
B) 237 V
C) 240 V
D) 270 V.

Ans : (A)

105. A shunt generator running at 600 rpm has an induced emf of 200 volts. If the speed increases to 750 rpm, the induced emf will be

A) 150 V
B) 205 V
C) 225 V
D) 250 V.

Ans : (D)

106. Equalizer rings in lap wound dc generators are used to

A) provide mechanical balance
B) reduce load on bearings
C) avoid noise developed in the machine
D) avoid unequal distribution of current at the brushes there by helping to get sparkles commutation.

Ans : (D)

107. The critical resistance of the dc generator refers to the resistance of

A) brushes
B) field
C) load
D) armature.

Ans : (B)

108. In a 4 pole dc machine

A) alternate poles are north and south
B) two north poles follow two south poles
C) in all there are 4 north poles
D) in all there are 4 north and 4 south poles.

Ans : (A)

109. Overall efficiency of a well designed generators may be expected to be around

A) 60 to 65 percent
B) 70 to 75 percent
C) 80 to 85 percent
D) 90 to 95 percent.

Ans : (D)

110. Current per path will be

A) 6 A
B) 2 A
C) 6.5 A
D) 13 A.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...