Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12


≪ Previous Next ≫

111. Generated emf will be

A) 100.4 V
B) 104.6 V
C) 110 V
D) 102.4 V.

Ans : (B)

112. Which of the following is not a cross-field machine ?

A) metadyne
B) rosenberg dynamo
C) amplidyne
D) level compound generator with inter-poles.

Ans : (D)

113. In case of cross-field machines, the amplification ratio may be of the order of

A) 10
B) 100
C) 1000
D) 10,000.

Ans : (D)

114. The major application of cross-field machines is in

A) control systems
B) emergency peak loads
C) fluctuating loads
D) battery charging.

Ans : (A)

115. Compensating winding in amplidyne is provided to

A) regulate the load voltage
B) minimize sparking at commutator
C) reduce magnetizing effect of armature reaction on the control winding flux
D) reduce winding temperature.

Ans : (C)

116. Dummy coil in a dc generator is provided to reduce

A) tendency for reversal
B) armature reaction
C) hysteresis losses
D) mechanical unbalance.

Ans : (D)

117. Electromagnetic torque and speed are in opposite directions in case of

A) shunt generators
B) shunt motors
C) series motors
D) all of the above.

Ans : (A)

118. The generated emf and current are in the same direction in case of

A) series motors
B) shunt motors
C) dc generators
D) none of the above.

Ans : (C)

119. In dc machines carbon brushes are generally used as they

A) are soft
B) are self lubricating
C) have high resistance
D) all of these.

Ans : (D)

120. Poles of dc machine are often laminated to

A) dissipate more heat
B) reduce iron weight
C) reduce armature reaction
D) reduce pulsations loss.

Ans : (D)

121. The rotating part of a dc machine is called

A) stator
B) armature
C) field
D) rotor.

Ans : (B)

122. An 8-pole dc machine has wave winding. The winding is removed and then rewound as lap winding. The induced emf will

A) increase
B) reduce
C) remain unchanged
D) none of these.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...