Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2


≪ Previous Next ≫

11. In an ideal dc generator the regulator is

A) Positive
B) Zero
C) Low
D) High

Ans : (B)

12. The decrease in terminal voltage of a shunt generator is due to

A) armature leakage
B) armature reactance
C) armature resistance
D) none of the above.

Ans : (C)

13. In a dc generator, effect of armature reaction on the main pole flux is to

A) decrease it
B) reverse it
C) increase it
D) none of the above.

Ans : (A)

14. In a dc machine, if P is the number of poles, N is the armature speed in rpm, then the frequency of magnetic reversals will be

A) PN/60
B) PN/100
C) PN/180
D) PN/120

Ans : (D)

15. Dummy coils in generators are provided

A) to mechanically balance the rotor
B) to amplify voltage
C) to enhance flux density
D) to reduce eddy current losses.

Ans : (A)

16. A shunt generator produces 450 A at 230 V. The resistances of shunt field and armature are 50 Ω and 0.025 ohm respectively. The armature voltage drop will be

A) 38.4 V
B) 31.6 V
C) 22.7 V
D) 11.37 V.

Ans : (D)

17. Which loss in a dc generator significantly varies with the load current ?

A) Field copper loss
B) Armature copper loss
C) Winding loss
D) All of the above.

Ans : (B)

18. Out of the following losses in dc machines which one has the least proportion ?

A) Mechanical losses
B) Magnetic losses
C) Field copper losses
D) Armature copper loss.

Ans : (A)

19. Out of the following losses in dc machines, which one has the highest proportions ?

A) Field copper loss
B) Armature copper loss
C) Eddy current loss
D) Hysteresis loss.

Ans : (B)

20. While pole flux remains constant if the speed of a shunt would dc generator is doubled, its generated emf

A) Will tend to decrease slightly
B) Will remain unaltered
C) Will be halved
D) Will be doubled.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...