Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3


≪ Previous Next ≫

21. As a result of armature reaction, the total mutual air gap flux in a dc generator is approximately

A) 60 %
B) 50 %
C) 25 %
D) 5 %.

Ans : (D)

22. The effect of iron losses on dc machines is

A) Loss of efficiency
B) Excessive heating of core
C) (A) and (B) above
D) None of the above.

Ans : (C)

23. Hysteresis loss in dc machine depends on

A) Frequency of magnetic reversals
B) Maximum value of flux density
C) Volume and grade of iron
D) All of the above.

Ans : (D)

24. If a is the degree of multiplicity and P is the number of poles, the number of parallel paths in a wave winding will be

A) 2 a p
B) a p
C) 2 a
D) 2

Ans : (D)

25. Two dc generators have similar characteristics. The essential condition for stable parallel operation of these two generators is that they should have

A) Same drooping voltage characteristic
B) Same speeds at on load as well as full loads
C) Same percentage regulation
D) Same kilowatt output ratings.

Ans : (A)

26. For wave winding, the average pitch must be

A) fractional
B) odd or even
C) even
D) odd.

Ans : (B)

27. The armature voltage control is considered as suitable, in case the dc machine is driven at

A) Constant current
B) Constant load
C) Constant speed
D) Constant torque.

Ans : (D)

28. For a fixed number of poles and armature conductors, which winding will be higher emf ?

A) Wave winding
B) Lap winding
C) Any of the above.

Ans : (A)

29. When B is the maximum flux density, then eddy current loss varies as

A) B3.2
B) B2
C) B1.6
D) B

Ans : (B)

30. Equalizer right are required in a lap winding dc machine

A) To filter out harmonics
B) To prevent flow of circulating current through the brushes
C) To improve commutation
D) To decrease armature reaction.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...