Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5


≪ Previous Next ≫

41. In dc generators, a interpole field coils are connected

A) in parallel with load
B) in series with load
C) in parallel with armature winding
D) in series with armature winding.

Ans : (D)

42. The direction of rotation of a shunt generator can be reversed by interchanging

A) the polarity of armature and field winding
B) the polarity of field winding
C) the supply terminals
D) none of the above.

Ans : (B)

43. Which generator cannot start if there is no residual magnetism ?

A) Series generator
B) Shunt generator
C) Separately excited generator
D) All of the above.

Ans : (A) and (B)

44. If 0m be the mechanical degrees, 0e be the electrical degree and P be the number of poles on a dc generator, then which of the following relations is valid ?

A) 0m = 20eP
B) 0e = 20mP
C) 0m = 20e/P
D) 0e = 20m/P.

Ans : (C)

45. In dc generators the charge in voltage when the load is reduced from rated value to zero, expressed as a percentage of the rated load voltage, is known as

A) regulation
B) armature reactance
C) external efficiency
D) loss factor.

Ans : (A)

46. Which of the following is not the function of the interpoles in dc generators ?

A) Make commutation sparkles
B) Cool armature by ventilating air
C) Neutralization of reactance voltage
D) Neutralize cross magnetizing effects of a armature reaction.

Ans : (B)

47. In a lap winding for a 4 pole machine, the number of parallel paths will be

A) 15
B) 8
C) 4
D) 2

Ans : (C)

48. If the no-load voltage of a certain generator is 220 V and the rated load voltage is 200 V, then the voltage regulation is

A) 10 %
B) 9%
C) 1%
D) 20 V.

Ans : (A)

49. Total losses in a properly designed 1 kW dc generator may be of the order

A) 500 W
B) 250 W
C) 50 W
D) 5 W.

Ans : (C)

50. Interpoles are usually wound with

A) interpoles do not need winding
B) insulation material
C) heavy gauge copper wire
D) very fine gauge copper wire.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...