Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6


≪ Previous Next ≫

51. When a dc generator is operating at constant speed, variable load, which loss is likely to vary significantly

A) Copper loss
B) Eddy current loss
C) Bearing friction loss
D) Windage loss.

Ans : (A)

52. In a dc generator the polarity of interpole is

A) Same as the polarity of the main pole that follows in the direction of rotation
B) Same as the polarity of the main pole that precedes in the direction of rotation
C) Always S
D) Always N.

Ans : (B)

53. The commutator in a dc machine can converts

A) dc to ac
B) ac to dc
C) both (A) and (B)
D) none of these.

Ans : (C)

54. Hysteresis loss in a dc shunt generator

A) depends only on the lamination thickness
B) varies as 1.6 power flux density
C) varies as the inverse of flux density
D) can be minimized by laminating the armature.

Ans : (B)

55. In a dc generator if field winding attains the critical resistance

A) the voltage generated will be zero
B) field winding will burn
C) machine will generate maximum power
D) machine will generate maximum voltage.

Ans : (A)

56. If A be the commercial efficiency, B be the electrical efficiency and C be the mechanical efficiency of a dc generator then which of the following relations is valid ?

A) A = B x C
B) C = A + B
C) B = A x C
D) C = A x B.

Ans : (A)

57. Among the series and shunt generators, which generator has the better regulation

A) Shunt generator
B) Series generator
C) Both have identical regulation.

Ans : (A)

58. The armature reaction of an unsaturated dc machine is

A) Cross-magnetizing
B) Demagnetizing
C) Magnetizing
D) Non-magnetizing.

Ans : (A)

59. In a generator, the winding loss is proportional to

A) flux density
B) square of armature speed
C) square of the supply current
D) supply voltage.

Ans : (B)

60. When field resistance of a dc shunt generator is increased beyond its critical value, the generator

A) power output may exceed the rated power
B) winding may burn out
C) will start’s ‘hunting’
D) will not build up.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...