Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7


≪ Previous Next ≫

61. The number of armature parallel paths in a two pole dc generator provided with duplex lap winding will be

A) 2
B) 4
C) 8
D) 12.

Ans : (B)

62. Iron losses in a dc machine take place in

A) armature rotor
B) main body
C) commutator
D) yoke.

Ans : (A)

63. Eddy current loss in a dc shunt generator

A) is independent of the rotor speed
B) varies inversely as the square of the flux density
C) varies inversely as the square of the lamination thickness
D) occurs in magnetic as well as non-magnetic conductor materials.

Ans : (D)

64. In dc generators the brushes are always placed along

A) Bisector of GNA and MNA
B) Magnetic neutral axis (MNA)
C) Geometrical neutral axis (GNA)
D) There is no hard and fast rule for this.

Ans : (B)

65. The number of armature parallel paths in 12 pole dc generator provided with triplex lap winding will be

A) 36
B) 24
C) 12
D) 6.

Ans : (A)

66. The change in speed of a dc generator due to increased load is corrected by

A) increases terminal voltage
B) increases armature cooling
C) increasing input power of the prime move
D) increasing armature resistance.

Ans : (C)

67. The polarity of a dc generator can be reversed by

A) reversing the field current
B) increasing field current
C) reversing the field current and also the direction of rotation.

Ans : (A)

68. A dc machine is fitted with both interpole winding and a compensation winding. These two winding with respect to the armature circuit will be in

A) series parallel combination
B) series
C) parallel
D) none of the above.

Ans : (B)

69. A cumulatively compounded dc generator is supplying 20 A at 200 V. Now if the series field winding is shop circuited, the terminal voltage

A) will become less than 220 V
B) will shoot upto a very high value
C) will rise to 220 V
D) will remain unaltered at 200 V.

Ans : (B)

70. The voltage at the terminals of a dc series generator running at rated rpm and no load will be

A) a very small voltage
B) full rated voltage
C) more than rated voltage
D) zero.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...