Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8


≪ Previous Next ≫

71. Which of the following is closest to the armature circuit resistance of a dc generator ?

A) 20000 ohms
B) 1000 ohms
C) 200 ohms
D) 1 ohm.

Ans : (D)

72. The voltage across the terminal of a separately excited generator is 10 V with no field current. Now the field winding is excited with 1 A and the generated no-load voltage rises to 180 V. Further if the generator continues to operate at the rated speed and field current is reduced to zero, then which of the following could be the probable value of the armature terminal voltage :

A) 8 V
B) 10 V
C) 15 V
D) 175 V.

Ans : (C)

73. A dc shunt generator has full load voltage regulation of 5% at rated speed of 400 rpm. The generator is new driven at 500 rpm. Its voltage regulation now will be

A) more than 5 percent
B) 5 percent
C) less than 5 percent
D) 4 percent.

Ans : (A)

74. The yoke of a small dc machine is made of

A) stainless steel
B) cast iron
C) aluminium
D) copper.

Ans : (B)

75. The pole shoe of a dc machine is laminated for the purpose of

A) decreasing hysteresis loss
B) decreasing eddy current loss
C) both (A) abs (B)
D) none of them.

Ans : (B)

76. Two generators having series excitation are connected in parallel. If equalizer bar is not used

A) generator with lower shunt resistance will share mare load
B) both generators may start hunting
C) one of the generators may get reversed
D) one of the generators may stop.

Ans : (C)

77. The core of armature is made of silicon steel due to

A) more mechanical strength
B) high permeability
C) low permeability
D) both (B) and (C)

Ans : (D)

78. The magnetic field which initially induces armature current in a self-excited generated is caused by

A) rotation of the armature
B) an external dc source
C) residual magnetism
D) permanent magnet.

Ans : (C)

79. A dc over-compound generator is supplying power to an infinite bus. If the prime mover is accidentally cut off, the dc machine will

A) stop running
B) run as differentially compounded motor in same direction
C) run as differentially compounded motor in reverse direction
D) run as cumulatively compounded motor in reverse direction.

Ans : (A)

80. Equalizer connections are required when paralleling two

A) compound generators
B) series generators
C) shunt generators
D) bipolar generators.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...