Related Post

MCQ of D.C generators page-1MCQ of D.C generators page-2MCQ of D.C generators page-3MCQ of D.C generators page-4MCQ of D.C generators page-5MCQ of D.C generators page-6MCQ of D.C generators page-7MCQ of D.C generators page-8MCQ of D.C generators page-9MCQ of D.C generators page-10MCQ of D.C generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-1Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-2Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-3Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-4Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-5Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-6Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-7Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-8Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-10Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-11Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of D.C Generators page-9


≪ Previous Next ≫

81. In order to ascertain whether a generator is lap or wave wound, on the basis of visual observation of the armature, one should observe

A) the connections to the brushes
B) the direction of the end connections
C) the connections to the commutator
D) the connections to the field winding.

Ans : (B)

82. The type of dc generator used for arc welding purposes is a

A) differentially compounded generator
B) cumulatively compounded generator
C) shunt generator
D) series generator.

Ans : (D)

83. When the shunt field of a compound generator is connected across both the series field and the armature. Such a connection is known as

A) short shunt
B) long shunt
C) differential compounding
D) cumulative compounding.

Ans : (B)

84. A self-excited shunt generator fails to excite because the residual magnetism has destroyed. In order to revive the machine one should

A) excited the armature for a few minutes with a battery
B) excited the field for a few minutes with a battery
C) connect the field to a ac source
D) connect the armature to a ac source.

Ans : (B)

85. A generator may loose residual magnetism due to

A) heating
B) vibrations
C) over-excitation
D) varying loads.

Ans : (A)

86. For a compound generator, constant voltage at feeding points is 500 V, full load current is 1000 amperes and resistance of each core of feeder is 0.025 ohms. The percentage of compounding is

A) 25 %
B) 10 %
C) 5 %
D) 1 %.

Ans : (B)

87. In case of a 4 pole lap wound 32 coil dc generator the pole pitch will be

A) 32
B) 16
C) 4
D) 2

Ans : (B)

88. For a generator, if constant losses are equal to variable losses, the efficiency of the generator will be

A) 90 %
B) 100 %
C) minimum
D) maximum.

Ans : (D)

89. The two circuit armature of a four pole generator has 51 slots, each slot containing 20 conductors. Useful flux per pole is 0.7 x 10-2 Wb and rpm is 1500. The voltage generated will be

A) 357 V
B) 315 V
C) 212 V
D) 192 V.

Ans : (A)

90. Welding generator will have

A) wave winding
B) lap winding
C) either lap or wave
D) none of these.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...