Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10


≪ Previous Next ≫

91. Two induction motors A and B have no load operating power factor of 0.15 and 0.25 respectively. It can be concluded that

A) motor B will have more windage losses as compared to motor A
B) motor A will have more windage losses as compared to motor B
C) motor B will be bigger in size as compared to motor A
D) motor A will be bigger in size as compared to motor B.

Ans : (D)

92. Which of the following motor is expected to have the least value of slip ?

A) 25 HP, 4 pole
B) 5 HP, 6 pole
C) 2 HP, 6 pole
D) 1 HP, 4 pole.

Ans : (A)

93. Which cage induction motor will have highest efficiency out of the following ?

A)5 HP, 720 rpm
B) 5 HP, 960 rpm
C) 5 HP, 1440 rpm
D) all will have identical efficiency.

Ans : (C)

94. If two machines are running in synchronism and the voltage of one machine is suddenly increased

A) the machine will burn
B) both machines will stop
C) synchronizing torque will be produced to restore further synchronism
D) both machines will start hunting.

Ans : (C)

95. The essential condition for the injected e.m.f. in the rotor of induction motor is

A) it should have the same frequency at the slip frequency
B) it should not be in phase with the supply voltage
C) it should have the same frequency as the main supply voltage frequency
D) it should have less frequency than main supply voltage frequency.

Ans : (C)

96. The low power factor of an induction motor (3-phase) at low load results from

A) high speed
B) low magnetizing component of no load current, Io
C) high working component of no load current, Io
D) high magnetizing component of no load current, Io.

Ans : (D)

97. Two induction motors A and B have efficiencies of 80% and 90% respectively. It can be concluded that

A) motor A will run at higher speed as compared to motor B
B) motor A will be smaller in size as compared to motor B
C) motor A will have higher torque as compared to motor B
D) motor A can use DOL stator and motor B can use star-delta starter.

Ans : (B)

98. If a squirrel cage induction motor runs hot the possible cause could be

A) Over load
B) Uneven airgap
C) Low supply frequency
D) Any of the above.

Ans : (D)

99. Motor A has shallow and wind slots. Motor B has deeper and narrow slots. If both are 3 phase 400 V. 50 Hz, 1440 rpm induction motors, it can be concluded that

A) Motor B has more pull out torque as compared to motor A
B) Motor A has more pull out torque as compared to motor B
C) Motor B has more starting torque as compared to motor A
D) Motor A has more starting torque as compared to motor B.

Ans : (C)

100. In a double cage induction motor the under cage has

A) Low R and low X
B) Low R and high X
C) High R and low X
D) High R and high X.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7
  8. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1
  9. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2
  10. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3
  11. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4
  12. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5
  13. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6
  14. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7
  15. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8
  16. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9
  17. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10
  18. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11
  19. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12
  20. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13
  21. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14
  22. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15
  23. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16
  24. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17
  25. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18
  26. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19
  27. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20
  28. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...