Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14


≪ Previous Next ≫

131. The slip of a slip ring induction motor can be changed by

A) inserting resistance in rotor circuit
B) injecting emfs in the rotor circuit
C) cascade connections
D) any of the above methods.

Ans : (D)

132. If an induction motor hums during starting up, the probable cause could be

A) unequal phase resistance
B) open circuit
C) inter-turn short circuit on rotor
D) any of the above.

Ans : (D)

133. A charge motor has three windings

A) two windings in rotor and one winding in stator
B) two windings in stator and one winding in stator
C) all windings located in stator
D) all windings located in stator.

Ans : (A)

134. In the circuit diagram for a 3-phase induction motor, the diameter of the circuit is determined by

A) Total stator current
B) Exciting current
C) Rotor current
D) Rotor current referred to stator.

Ans : (D)

135. For a squirrel cage induction motor running on no load

A) rotor induced emf is very small
B) slip is very large
C) rotor current is large
D) power factor is large.

Ans : (A)

136. The full load power factor of a 3 phase squirrel cage induction motor is 0.8 lagging. The motor can run on power factor between unity and 0.8 when

A) motor is run in reverse direction
B) motor is loaded beyond full load
C) the balanced supply voltage is fed to the motor
D) there is no load on the motor.

Ans : (B)

137. “Cogging” in induction motor occurs when

A) number of stator teeth - number of rotor teeth = odd number
B) number of stator teeth - number of rotor teeth = even number
C) number of stator teeth - number of rotor teeth = negative number
D) number of stator teeth - number of rotor teeth = 0.

Ans : (D)

138. Which of the following methods of speed control is not affected through stator side ?

A) Change of number of poles
B) Change of rotor resistance
C) Change of supply voltage frequency
D) Change of supply voltage.

Ans : (B)

139. The possible number of different speeds that can be obtained by connecting two motors in cascade is

A) 2
B) 4
C) 8
D) 16.

Ans : (B)

140. Which statement about the squirrel cage induction motor is incorrect ?

A) It can operate on lagging as well as leading power factor
B) It has no commutator
C) It has no slip rings
D) Slip increases as the load on the motor increases.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7
  8. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1
  9. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2
  10. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3
  11. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4
  12. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5
  13. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6
  14. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7
  15. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8
  16. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9
  17. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10
  18. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11
  19. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12
  20. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13
  21. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14
  22. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15
  23. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16
  24. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17
  25. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18
  26. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19
  27. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20
  28. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...