Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6


≪ Previous Next ≫

51. Full load current of a 20 kW, 3 phase, 50 Hz, 440 V in induction motor is

A) 78 A
B) 48 A
C) 38 A
D) 10 A.

Ans : (C)

52. The value of flux density in the air gas is usually in the range

A) 3 to 5 wb/m2
B) 2 to 2.9 wb/m2
C) 1 to 1.9 wb/m2
D) 0.35 to 0.6 wb/m2.

Ans : (D)

53. As the load on induction motor goes on increasing

A) power factor remains practically unchanged
B) power factor goes on increasing upto rated load on then it starts falling
C) power factor goes on increasing even beyond full load
D) power factor goes on decreasing.

Ans : (B)

54. The condition for maximum starting torque of the rotor of an induction motor is

A) slip should be zero
B) slip should be 50%
C) slip should be such that rotor reactance per phase is equal to the product of slip and rotor resistance per phase
D) slip should be such that rotor reactance per phase is equal to the resistance per phase.

Ans : (D)

55. A fractional horse power motor designed to operate on 220 V single-phase ac, will be subjected to a high voltage test under Indian Standard Specifications, at

A) 10 kV
B) 1000 V
C) 440 V
D) 250 V.

Ans : (B)

56. A 3 phase induction motor is running on balanced supply. Suddenly one phase fuse blows off and the motor continues to operate. Such an operation of motor is known as

A) single phasing
B) unbalancing
C) hunting
D) crawling.

Ans : (A)

57. For a 60 HP motor, which type of rotor will be preferred ?

A) Die casted aluminium rotor
B) Squirrel cage rotor using rectangular copper bars
C) Squirrel cage rotor using round copper bars
D) Wound rotor.

Ans : (D)

58. An induction motor will develop maximum torque when the phase, difference between the stator flux and rotor current is

A) 0o electrical
B) 30o electrical
C) 45o electrical
D) 60o electrical.

Ans : (D)

59. Under which method of starting an induction motor is expected to take largest starting current ?

A) Stator-rotor starting
B) Direct on line starting
C) Star-delta starting
D) Auto-transformer starting.

Ans : (B)

60. The stator of 5 H.P. induction motor is provided with

A) semi-closed slots with parallel teeth
B) closed slots with parallel teeth
C) open slots with tapered teeth
D) open slots with parallel teeth.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Induction Motors page-7
  8. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-1
  9. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-2
  10. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-3
  11. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-4
  12. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-5
  13. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-6
  14. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-7
  15. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-8
  16. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-9
  17. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-10
  18. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-11
  19. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-12
  20. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-13
  21. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-14
  22. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-15
  23. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-16
  24. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-17
  25. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-18
  26. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-19
  27. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-20
  28. Objective Type Question or MCQ of Induction Motors page-21

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...