Related Post

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-7Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-8Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-9Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-10Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-11Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-12

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-12


≪ Previous Next ≫

111. Load shedding is possible through

A) voltage reduction
B) frequency reduction
C) switching off the loads
D) any of the above.

Ans : (D)

112. Which of the following power plants can generate power at unredictable or uncontrollable times ?

A) Solar power plant
B) Tidal power plant
C) Wind power plant
D) Any of the above.

Ans : (D)

113. The usual value of

A) diversity factor as well as demand factor is more than one
B) diversity factor as well as demand factor is less than demand
C) diversity factor more than one and demand factor is less than is one
D) diversity factor is less than one and demand factor is more than one.

Ans : (C)

114. The amount repaid to a person at the end of 15 years, who invests Rs. 12,000 at 4 percent interest compounded annually, will be

A) Rs. 26,121
B) Rs. 21,612
C) Rs. 16,120
D) Rs. 12,400.

Ans : (B)

115. Direct conversion of heat into electrical power is possible through

A) thermionic converter
B) fuel cell
C) batteries
D) all of the above.

Ans : (A)

116. In a fuel cell positive electrode is of

A) ammonia
B) hydrogen
C) oxygen
D) carbon monoxide

Ans : (C)

117. All of the following are sources of borrowing money EXCEPT

A) Debentures
B) Shares
C) Bonds
D) Fixed deposits.

Ans : (B)

118. What is the present worth of receiving Rs. 1000 twenty years from now if money can earn 5% interest compounded annually ?

A) Rs. 376,93
B) Rs. 30,270
C) Rs. 32,070
D) Rs. 35,600.

Ans : (A)

119. As the load factor approaches unity, the shape of load duration curve will be nearly

A) L shaped
B) inverted T shaped
C) triangular
D) rectangular.

Ans : (D)

120. When maximum and average loads are equal, the load factor will be

A) 1.0
B) 0.5
C) 0.01
D) Zero.

Ans : (A)

121. Which of the following relation is incorrect ?

A) Capacity factor = Utilization factor x Load factor
B) Load x Maximum load = Average load
C) Demand factor x Connected load = Maximum demand
D) None of the above.

Ans : (D)

122. Capacity factor and load factor become identical when

A) Peak load is equal to the capacity of the plant
B) Average load is half the capacity of the plant
C) Average load is same as peak load
D) Group diversity factor is equal to peak diversity factor.

Ans : (A)

123. A low utilization factor for a plant indicates that

A) plant is under maintenance
B) plant is used for base load only
C) plant is used for stand by purpose only
D)plant is used for peak load as well as base load.

Ans : (C)

124. Sinking fund is

A) Initial value - Salvage value
B) Capital cost - Operating cost
C) Periodical maintenance - Breakdown maintenance
D) Capital cost / Useful life.

Ans : (A)

125. Load curve helps in deciding

A) sizes of the generation units
B) total installed capacity of the plant
C) operating schedule of generating units
D) all of the above.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11
  2. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1
  3. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2
  4. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3
  5. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4
  6. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5
  7. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6
  8. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7
  9. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8
  10. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9
  11. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10
  12. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12
  13. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13
  14. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14
  15. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15
  16. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16
  17. Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17
  18. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-1
  19. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-2
  20. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-3
  21. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-4
  22. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-5
  23. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-6
  24. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-7
  25. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-8
  26. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-9
  27. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-10
  28. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-11
  29. Multiple Choice Question (MCQ) of Power Generation page-12

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...