Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10

111. Which of the following generating station has the minimum running cost?

a) Hydro-electric station
b) Nuclear power station
c) Thermal power station
d) Diesel power plant

Ans: (a)

112. Which of the following motors is used for locomotive drive?

a) D.C. shunt motor
b) D.C. series motor
c) A.C. series motor
d) Synchronous motors

Ans: (b)

113. The rating of the circuit breaker used for a system whose has been increased from 10,000 to 20,000 kVA will

a) Increase
b) Decrease
c) Remain constant
d) Remain same but size of the circuit breaker increases

Ans: (a)

114. The inductive interference between power and communication line can be minimized by

a) Increasing the distance between the conductors
b) Transposition of the power line
c) Transposition of the communication line
d) (b) and (c) both

Ans: (d)

115. The two transmission lines of the surge impedance of 600 ohms each is linked by a cable. What should be the surge impedance of the cable is there were no reflection at the junction?

a) 300 ohms
b) 30 ohms
c) 600 ohms
d) 60 ohms

Ans: (c)

116. A delta and star capacitances configurations are shown. Find CY in term of CD, so that the capacitances between any corresponding points in the star circuit

a) CY = 2CL
b) CY = 3CD
c) CY = CD
d) CY = CD/2

Ans: (b)

117. For 11 kV underground system, it is possible to work upon a length of

a) 800 miles
b) 100 miles
c) 400 miles
d) None of the above

Ans: (b)

118. The magnetizing inrush current which energisation of a transformer will be

a) Larger than full load current
b) Less than full load current
c) Equal to full load current
d) Approximately equal to load current

Ans: (a)

119. Overfluxing protection is recommended for

a) Generator transformer of the power plant
b) Auto-transformer of the power plant
c) Station transformer of the power plant
d) Distribution transformer

Ans: (a)

120. Harmonic restraint in differential protection for transformer is provided to prevent the mal-operation caused by

a) Magnetizing inrush current
b) Unmatched VTs
c) Unmatched CTs
d) Demagnetizing flux

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: