Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11

121. Which of the following statement is true if restricted earth fault protection is provided to star winding of the generator transformer

a) One CT in each phase and fourth in the neutral are provided and their secondaries are connected in parallel
b) One CT is provided in the neutral
c) Two CT are provided, one in R-phase and other in Y-phase with a CT in neutral
d) In fact CTs are not required at all the fault current is not very high

Ans: (a)

122. Series capacitors are used to

a) Improve line voltage
b) Compensate for line inductive reactance
c) Compensate for line capacitive reactance
d) None of the above

Ans: (b)

123. Air blast circuit breakers for 400 kV power system are design to operate in

a) 5 sec
b) 0.5 sec
c) 0.1 sec
d) 50 millisecond
e) 100 micro-second

Ans: (d)

124. Carrier transfer-trip schemes do not operate faster than carrier blocking schemes

a) True
b) False

Ans: (b)

125. The auxiliary power supply system in any kind of power station is arranged such that the power supplies are

a) Redundant only
b) Redundant and independent only
c) Reliable
d) Independent
e) None of the above

Ans: (b)

126. High water level of a boiler drum can damage

a) Boiler tubes only
b) Turbine and steam line
c) Turbine only
d) None of the above

Ans: (c)

127. Which of the following statement is true ?

a) The zero sequence reactance of a transformer is approximately equal to negative sequence reactance.
b) The zero sequence reactance of transformer is approximately equal to positive sequence reactance.
c) The zero sequence reactance depends on the connection and winding of the transformer.
d) The zero sequence reactance is large than negative sequence reactance but less than positive sequence reactance in the transformer.

Ans: (c)

128. The capacity voltage transformer is used

a) Upto 11 kV
b) Upto 33 kV
c) Above 220 kV
d) Above 132 kV
e) Above 110 kV

Ans: (d)

129. The MHO relay inherently a

a) Directional unit
b) None-directional unit
c) None of the above

Ans: (a)

130. The operation time of instantaneous relay is usually

a) Of an order of a few second
b) Without any time delay
c) One second
d) 0.01 second

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: