Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14

151. The protection from negative sequence currents is provided for

a) Transformers
b) Generators
c) Transmission line
d) Motors

Ans: (b)

152. phase comparison relays require voltage transformers.

a) True
b) False

Ans: (b)

153. If high pressure heaters of steam cycle in power plant have high water level, what precaution shall be taken?

a) Trip the turbine
b) Trip the boiler
c) Trip the boiler feed pump
d) Bypass the heater from waterside and close extraction valve

Ans: (d)

154. Which of the following device shall be used to measure the stator winding temperature of the generator

a) Thermometer
b) Resistance thermometer
c) Pyrometer
d) Thermocouple

Ans: (b)

155. How many relays will be used to detect inter-phases fault of a three line?

a) One
b) Two
c) Three
d) Six

Ans: (b)

156. What will be the value of current I shown in the following circuit?

a) Zero
b) 10 A
c) 100 A d) 1 A
e) None of the above

Ans: (e)

157. If the transmission voltage is increased from 11 kV to 33 kV, then diameter of the conductor will be

a) Increased
b) Decreased
c) Same as for 11 kV system
d) None of the above

Ans: (b)

158. Which of the relation is correct if the transmission voltage of a power line is V and regulation is R?

a) RV = K
b) R/V = K
c) R = KV2
d) R = KV3
e) R = K/V2

where K is constant.



Ans: (e)

159. The characteristic impedance of the power line is the same as surge impedance

a) True
b) False

Ans: (b)

160. The power line resistance are concerned to

a) Surge impedance
b) Characteristic impedance
c) (a) and (b) both
d) None of the above

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: