Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15

161. If the height of the transmission tower is decreased, the inductance of the line will

a) Increase
b) Decrease
c) Remain same
d) Increase exponentially

Ans: (c)

162. If the height of the transmission tower is decreased, the capacitance of the line will

a) Increase
b) Decrease
c) Remain same
d) Decrease exponentially

Ans: (a)

163. AC system has the following disadvantages over DC system

a) Skin effect exists
b) Line regulation is more
c) Charging current exists

Ans: ()

164. The power loss is important for the design of

a) Generator
b) Motor
c) Feeder
d) Transmission line

Ans: (d)

165. The voltage regulation is an important factor for the design of

a) Generator
b) Motor
c) Feeder
d) Transmission line

Ans: (c)

166. The booster transformer is used to increase the voltage at

a) Intermediate points
b) Receiving end of transmission line
c) Sending end of transmission line
d) Any point desired

Ans: (a)

167. Which of the statement is true?

a) The fault current in an impedance relay will be maximum when fault occurs near the relay.
b) The fault current an impedance relay will be minimum when fault occurs near the relay.
c) The fault current in an impedance relay will be maximum when fault occurs away from the relay.
d) The fault current in an impedance relay will be maximum when fault occurs near the transmitting end.

Ans: (a)

168. The lightning arrester acts as

a) Surge diverter
b) Surge coil
c) Surge absorber
d) Surge reflector

Ans: (a)

169. The air blast circuit-breakers are preferred for intermittent duty.

a) True
b) False

Ans: (b)

170. The under-voltage relay can be used for

a) Busbars
b) Motor
c) Transformers
d) Generator
e) All of them

Ans: (e)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: