Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17

181. corona loss in the power lines is more in winter season than the summer season.

a) True
b) False

Ans: (a)

182. The single phasing relays are used for the protection of

a) Single phase motor only
b) Two-phase motors only
c) Two single phase motor running in parallel
d) Three phase motors

Ans: (d)

183. Two protection zone in the electrical transmission system is decided

a) Location of PT
b) Location of CT
c) Relay’s size
d) Relay’s sensitivity

Ans: (b)

184. Which of the following device will receive Voltage Surge first traveling on the transmission line

a) Step-down transformer
b) Relays
c) Switchgear
d) Lightning arresters

Ans: (d)

185. The fault impedance of the line is

a) Less than the impedance of healthy line
b) More than the impedance of healthy line
c) Equal to the impedance of the healthy line
d) None of the above

Ans: (a)

186. Which of the following parameter can be neglected for a short line?

a) Resistance
b) Inductance
c) Reactance
d) Capacitance

Ans: (d)

187. The stability of a salient pole alternators is better than the stability of a non- salient pole alternators.

a) True
b) False

Ans: (a)

188. Series reactors should have

a) High resistance
b) Low resistance
c) High impedance
d) Low impedance

Ans: (b)

189. Which of the following frequency variation for power frequency is as per IS?

a) 2.5%
b) 5%
c) ±5%
d) ±2.5%

Ans: (c)

190. Which of the following device will be preferred to control the power system voltage?

a) Transformers
b) Shunt capacitors
c) Series capacitors
d) Electronic amplifiers
e) Synchronous conductors

Ans: (e)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: