Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18

191. The back-up protection is provided with time delay during which main protection to the power system must operate when fault occurs. If main protection fails to operate, the back-up protection will operate.

a) True
b) False

Ans: (a)

192. What kind of insulator will be used if the direction of the transmission line is changed?

a) Suspension type of insulators
b) Pin type of insulators
c) Rubber insulators
d) Strain type insulators

Ans: (d)

193. Which of the insulator disc will be exposed to maximum electrical stress?

a) One which is near to the conductor
b) One which is away from the conductor
c) One which is at the bottom of string
d) One which is in the center of string

Ans: (a)

194. If ACSR conductor has specification as 48/7, which of the following explanation is correct for the conductor?

a) The conductor has 48 strands of steel and 7 strands of aluminum.
b) The conductor has 7 strands of steel and 48 strands of aluminum.
c) The conductor has 48 strands.
d) The conductor has 55 strands.

Ans: (b)

195. The skin effect in the conductor increases the effective value of resistance of the conductor.

a) True
b) False

Ans: (a)

196. The inductance in the transmission line is caused by the

a) Current flowing in the conductor
b) Current flowing in the other conductor
c) Voltage difference among the conductors
d) None of the above

Ans: (b)

197. Which of the parameters can be neglected which calculation the transmission line faults?

a) Reactance
b) Resistance
c) Capacitance
d) Inductance

Ans: (c)

198. Which of the following systems are more prone to faults?

a) Motors
b) Generators
c) Underground cables
d) Overhead lines
e) Transformers
f) Reactors

Ans: (d)

199. The power loss due to corona effect depends on

a) The surface condition of the conductor
b) The material density of the conductor
c) (a) and (b)
d) None of the above

Ans: (c)

200. The dielectric losses of an electrical system are 50 Watts. What will be the dielectric losses if the voltage of the system is doubled?

a) 50 watts
b) 100 watts
c) 300 watts
d) 200 watts

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: