Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19

201. The capacitance of the transmission line will be affected if the distance between conductors and earth is varied.

a) True
b) False

Ans: (a)

202. The inductance of the transmission line will be affected if the distance between conductors and earth is varied.

a) True
b) false

Ans: (b)

203. The sending end voltage of the transmission line controls the

a) active power
b) reactive power
c) (a) and (b) both
d) None of the above

Ans: (b)

204. The frequency of the power system control the

a) Active power
b) Reactive power
c) (a) and (b) both
d) None of them

Ans: (a)

205. Enumerate three conditions which have the transient state instability in the power system

a) Switching operation on the transmission line
b) Any short circuits
c) Excitation loss in the generator

Ans: ()

206. Which of the following equipment one will choose to study the stability of A.C. power system?

a) Energy meter
b) Network analyser
c) Network synthesizer
d) (b) or (c)

Ans: (b)

207. The breaking torque which plugging the machine at zero speed will be

a) Zero
b) High
c) Small
d) None of the above

Ans: (b)

208. The dynamic breaking of the machine offers the highest breaking torque in comparison to other breaking methods.

a) True
b) False

Ans: (b)

209. The drop in the terminal voltage of the shunt generator on load may be attributed to

a) Increase in armature resistance
b) Drop in field current due to armature reaction
c) Drop in field current due to drop in armature resistance
d) (b) and (c) both

Ans: (d)

210. If the load is not connected to the d.c. series motor then

a) It will not build up the voltage
b) It will build up very high voltage
c) It will have very low speed (d) none of the above

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: