Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

22. The string efficiency of the insulator can be increased by

a) Increasing the number of strings in the insulator
b) Increasing ratio, capacity to earth/capacity per insulator
c) Correct grading of the various capacitances
d) Reducing the number of strings

Ans: C

23. The dielectric strength of the air barometric pressure of 76 cm and 25°C is

a) 30 KV per meter
b) 21.1 KV r.m.s. per cm
c) 21.1 KV r.m.s. per cm
d) 21.1 KV per cm

Ans: B

24. In case of parallel wires the visual corona begins

a) At disruptive critical voltage
b) At visual critical voltage which is higher than disruptive critical voltage
c) At lower voltage than disruptive critical voltage
d) None of the above

Ans: B

25. corona helps in avoiding the effect of lightning or surges on the transmission line.

a) true
b) false

Ans: A

26. Corona will not involve energy loss when the transmission is d.c.

a) true
b) false

Ans: B

27. High tension cables can be used upto

a) 22 kV
b) 11 kV
c) 44 kV
d) 33 kV

Ans: D

28. Sheath is used in the cables to

a) Prevent the moisture from entering the cable
b) Provide the strength to the cable
c) Avoid the chances of the rust on the stands
d) Provide proper insulation

Ans: A

29. The extra high-tension cables are usually filled with thin oil under pressure of gas filled because

a) The pressure of oil or gas will avoid the formation of the voids
b) The pressure will provide the strength to the cable
c) The pressure will enable the cable to withstand the high voltage
d) The gas and oil at high pressure will work as insulator

Ans: A

30. The voltage stress in maximum in the cable

a) At the surface of the sheath
b) At the surface of the conductor
c) At the surface of the insulator
d) At the surface of the armouring

Ans: B

31. The intersheaths in the cables are used

a) To provide the uniform stress distribution
b) To avoid the requirement of the good insulation
c) To minimize the stress
d) To avoid moisture

Ans: A

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: