Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20

211. The power factor of an alternator depends on load.

a) True
b) False

Ans: (a)

212. Which of the following transmission line has refection coefficient as one?

a) Open circuit transmission line
b) Short circuit transmission line
c) Either (a) or (b)
d) Long transmission line

Ans: (a)

213. Which of the following transmission line has the reflection coefficient of minus one?

a) Open circuit transmission line
b) Short circuit transmission line
c) Long transmission line
d) Short transmission line

Ans: (b)

214. Which of the following circuit breaker has high reliability and minimum maintenance?

a) Oil circuit breaker
b) Air blast circuit breakers
c) Vacuum circuit breakers
d) Circuit breaker with SF6 gas

Ans: (d)

215. The insulation resistance of HV circuit breakers should be of the order of

a) 50 ohms to 100 ohms
b) 100 K ohms to 1000 K ohms
c) 10 Mega ohms
d) 50 Mega ohms to 100 Mega ohms
e) 100 Mega ohms and above.

Ans: (e)

216. If the capacitance of the transmission line is increased, the transmitted power will

a) Remain same
b) Increase
c) Decrease
d) Tend to zero at receiving end

Ans: (b)

217. If the inductance of transmission line is decreased, the power transmitted will

a) Increase
b) Decrease
c) Will not change
d) Tend to be very high at receiving end

Ans: (a)

218. The installation of a synchronous motor at receiving end of the transmission line will

a) Only improve the p.f. of the line under large loads
b) Keep same voltage at sending and receiving ends
c) Help in transmitting larger power
d) Decrease the inductance of the line
e) (a), (b) and (c) only

Ans: (e)

219. The difference between sending end voltage and receiving end voltage of transmission line controls

a) Active power
b) Reactive power
c) Frequency
d) None of these

Ans: (b)

220. What will be the reflection coefficient of the wave of load connected to transmission line if surge impedance of the line is equal to load?

a) Unity
b) Infinity
c) Zero
d) 10

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: