Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3

32. The graded cables used the dielectric of different

a) permittivities
b) permeabilities
c) (a) and (b) both
d) (a) or (b)

Ans: (a)

33. The charging current in the cables

a) Lags the voltage by 90°
b) Leads the voltage by 90°
c) Leads the voltage by 180°
d) Lags the voltage by 45°

Ans: (b)

34. The dielectric losses increase with the increase of temperature

a) true
b) false

Ans: (a)

35. If A, B, C and D are the constants of the medium transmission line, which of the following relation is correct ?

a) AB – CD = - 1
b) AD + BD = 1
c) BC – AD = - 1
d) AC – BD = 1

Ans: (c)

36. What is the unit of constant D?

a) ohm
b) mho
c) henry
d) none of the above

Ans: (d)

37. While finding out the relation between VS and VR capacitance is neglected in

a) A short transmission line
b) A long transmission line
c) A medium transmission line
d) All the above cases

Ans: (a)

38. The capacitance in the medium transmission line is

a) Lumped
b) Distributed over the entire length of line
c) (a) or (b) depending on the transmission voltage
d) Variable non-linearity over line

Ans: (b)

39. The surge impedance of the underground cable is more than the surge impedance of the overhead transmission line.

a) true
b) false

Ans: (b)

40. The surge impedance for an underground cable is

a) 60 to 100 ohms
b) 40 to 60 ohms
c) 40 to 600 ohms
d) 30 to 75 ohms

Ans: (b)

41. The surge impedance of the long transmission line is given by

a) Zc = √(L/C)
b) Zc =√(Z/Y)
c) Zc =√(Y/Z)
d) Zc =√(R/Y)

Ans: (b)

42. The surge impedance cannot be determined in the terms of A, B, C and D constants of the line.

a) true
b) false

Ans: (b)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: