Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8

91. The effect of shock in the human body will depend on

a) Line voltage
b) Line current
c) Current flowing in the body
d) None of the above

Ans: (c)

92. To protect the power transformer (Y-Y, with neutral earthed) against fault, the current transformer will have

a) Delta-delta connection
b) Delta-star connection
c) Star-delta connection
d) Star-star connection

Ans: (a)

93. To protect the power transformer (Delta-delta) against fault current transformer will have

a) Delta-delta connection
b) Delta-star connection
c) Star-delta connection
d) Star-star connection

Ans: (d)

94. Which of the following alloy is used for the core of the transformer?

a) Invar
b) Nichrome
c) Elinvar
d) Perminvar

Ans: (d)

95. The requirement of the insulation in the transformer or electrical machines design is determined by

a) Current
b) Voltage
c) Rate of the change of the current
d) Rate of the change of voltage
e) Power

Ans: (b)

96. The class C insulation can withstand

a) 180° C
b) 150° C
c) 200° C
d) 105° C

Ans: (a)

97. If the star connected circuit is transformed into delta connected circuit, which of the following statement is true?

a) Ra = R1R2+ R2R3+ R1R3 /R3
b) Ra = R3/R1+ R2
c) Ra = R3/R1 R2 + R2R3+ R1R3
d) Ra = R1 + R2 + R3 /R1 + R2

Ans: (a)

98. The location of the lightning arresters is

a) Near the transformer
b) Away from the transformer
c) Near the circuit breaker
d) Away from the circuit breaker

Ans: (a)

99. The steady-state stability of the power system can be increased by

a) Using machines of high impedance
b) Connecting lines in series
c) Connecting lines in parallel
d) Reducing the excitation of the machines

Ans: (c)

100. With the single frequency transients, the ratio of peak restriking voltage/time between voltage zero and peak voltage is known as

a) Recovery voltage
b) Restriking voltage
c) Rate of rise restriking voltage
d) Active recovery voltage

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: