Related Topics

  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-21  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-20  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-19  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-18  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-17  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-16  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-15  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-14  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-13  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-12  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-11  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-10  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-8  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-7  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-6  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-5  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-4  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-3  Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-2

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

Multiple Choice Question (MCQ) of Power Systems page-9

101. Which of the following power system distribution gives the greater reliability?

a) Radial system of the distribution
b) Ring system of the distribution
c) D.C. three wire system of the distribution
d) A.C. three phase four wire system

Ans: (b)

102. The diversity factor is defined as the

a) (Average demand)/(Maximum demand)
b) (Sum of consumers maximum demand)/(Maximum load on the station)
c) (Maximum demand)/(Sum of consumers maximum demand)
d) (Average demand)/(Maximum load on the station)

Ans: (b)

103. In the transformers

a) High tension winding is used near the core
b) High tension winding is used away from the core
c) Low tension winding is used near the core
d) Low tension winding is used away from the core

Ans: (a)

104. For the system shown below the base, voltage is

a) 11 kV for whole system
b) 132 kV for the whole system
c) 11 kV for generator side and 132 kV for transmission side
d) Cannot be determined from the given data

Ans: (c)

105. The efficiency of the transformer line between

a) 70 to 80%
b) 80 to 90%
c) 90 to 98%
d) none of the above

Ans: (c)

106. For the three phase transformer, which of the following statement is true?

a) True ratio = line voltage ratio
b) True ratio = phase voltage ratio
c) True ratio = √3 phase voltage ratio
d) True ratio = √3 lines voltage ratio

Ans: (a)

107. A distribution transformer usually is a

a) Star-delta transformer
b) Delta-star transformer
c) Star-star transformer
d) Delta-delta transformer

Ans: (b)

108. From a resistance test carried on transformer, it was found that the resistance of primary and secondary windings are 8 ohms and 16 ohms respectively. The primary will be

a) H.V. side
b) L.V. side
c) Cannot be determined from the test
d) Either of two may be L.V. side

Ans: (b)

109. The effect of series capacity on a transmission line is to improve

a) The steady stability
b) The transient stability
c) (a) and (b) both
d) None of the above

Ans: (a)

110. The power intended to be available even under emergency condition is called

a) Firm power
b) Hot reserve
c) Cold reserve
d) Spinning reserve

Ans: (c)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: