Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-7Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-8Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-9Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-10Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-1Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-2Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-3Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-4Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-5Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-6Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-8Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-9Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-10Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-12Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-13

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-2


≪ Previous Next ≫

11. Rotor winding of a synchronous motor is excited by

A) ac supply at 400 V
B) dc supply at 100 V - 250 V
C) Revolving field
D) Induction from stator currents.

Ans : (B)

12. When the excitation of an unloaded salient pole synchronous motor gets disconnected

A) the motor will stop
B) the motor will burn
C) the motor will run as a reluctance motor at the same speed
D) the motor will run as a reluctance motor at a lower speed.

Ans : (A)

13. The damping winding in a synchronous motor is generally used

A) to provide starting torque only
B) to reduce noise level
C) to reduce eddy currents
D) to prevent hunting and provide the starting torque.

Ans : (D)

14. The back emf set up in the stator of a synchronous motor will depend on

A) rotor excitation only
B) rotor speed only
C) rotor excitation and rotor speed
D) coupling angle, rotor speed and excitation.

Ans : (A)

15. A 3 phase synchronous motor has ………… slip rings.

A) no
B) 2
C) 3
D) 5.

Ans : (B)

16. What is the ratio of no-load speed to full load speed of a 200 kVA, 12 poles, 2200 V, 3 phase, 60 Hz synchronous motor ?

A) 1
B) 1.1
C) 1.21
D) infinity.

Ans : (A)

17. The maximum value of torque that a synchronous motor can develop without losing its synchronism, is known as

A) slip torque
B) pull out torque
C) synchronizing torque
D) breaking torque.

Ans : (C)

18. In a synchronous motor if the back emf generated in the armature at no load is approximately equal to the applied voltage, then

A) the motor is said to be fully loaded
B) the excitation is said to be 100%
C) the excitation is said to be zero percent
D) the torque generated is maximum.

Ans : (B)

19. Which of the following motors is non-self starting ?

A) synchronous motor
B) wound rotor induction motor
C) squirrel cage induction motor
D) dc series motor.

Ans : (A)

20. The back emf in the stator of a synchronous motor depends on

A) flux density
B) number of poles
C) rotor excitation
D) speed of rotor.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-7
  8. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-8
  9. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-9
  10. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-10
  11. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-11
  12. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-1
  13. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-2
  14. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-3
  15. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-4
  16. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-5
  17. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-6
  18. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-7
  19. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-8
  20. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-9
  21. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-10
  22. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-11
  23. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-12
  24. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-13

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...