Related Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-1Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-2Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-3Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-4Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-5Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-6Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-7Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-8Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-9Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-10Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-1Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-2Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-3Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-4Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-5Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-6Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-7Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-8Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-9Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-10Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-11Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-12Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-13

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-3


≪ Previous Next ≫

21. Which motor can conveniently operate on lagging as well as leading power factor ?

A) synchronous motor
B) wound rotor induction motor
C) squirrel cage induction motor
D) any of the above.

Ans : (A)

22. A 3 phase, 400 V, 50 Hz salient pole synchronous motor is fed from an infinite bus and is running at no load. Now if the field current of the motor is reduced to zero

A) the motor will stop
B) the motor will run
C) the motor will run at synchronous speed
D) the motor will run at less than synchronous speed.

Ans : (C)

23. The purpose of embedding the damper winding in the pole face is to

A) reduce bearing friction
B) eliminate losses on account of air friction
C) reduce windage losses
D) eliminate hunting and provide adequate starting torque.

Ans : (D)

24. A synchronous motor working on leading power factor and not driving any mechanical is known

A) synchronous condenser
B) spinning motor
C) synchronous induction motor
D) none of the above.

Ans : (A)

25. The constant speed of a synchronous motor can be changed to new fixed value by

A) changing the applied voltage
B) interchanging any two phases
C) changing the load
D) changing the frequency of supply.

Ans : (D)

26. A 3 phase, 400 V, 50 Hz synchronous motor is operating at zero power factor lagging with respect to the excitation voltage. The armature reaction m.m.f. produced by the armature current will be

A) magnetizing
B) demagnetizing
C) cross-magnetizing
D) none of the above.

Ans : (A)

27. In a synchronous motor

A) The stator mmf rotates slightly faster than rotor mmf
B) The rotor mmf rotates slightly faster in comparison to stator mmf
C) The rotor mmf and stator mmf are stationary with respect to each other
D) None of the above.

Ans : (C)

28. In a synchronous motor, the torque angle is

A) the angle between the rotating stator flux and rotor poles
B) the angle between magnetizing current and back emf
C) the angle between the supply voltage and the back emf
D) none of the above.

Ans : (A)

29. The percentage full load slip in case of a synchronous motor is

A) very high
B) very low
C) zero
D) 100 %.

Ans : (B)

30. A synchronous motor is said to be ‘floating’ when it operates

A) on high load and variable supply voltage
B) on pulsating load
C) on constantly varying load
D) on no load and without losses.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :

  1. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-1
  2. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-2
  3. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-3
  4. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-4
  5. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-5
  6. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-6
  7. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-7
  8. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-8
  9. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-9
  10. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-10
  11. Multiple Choice Question (MCQ) of Alternator and Synchronous Motors page-11
  12. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-1
  13. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-2
  14. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-3
  15. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-4
  16. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-5
  17. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-6
  18. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-7
  19. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-8
  20. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-9
  21. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-10
  22. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-11
  23. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-12
  24. Objective Type Question or MCQ of Synchronous Motors page-13

Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...