Related Topics

  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11

101. A positive pressure is developed in the penstock when the alternator load is suddenly

a) Increased
b) Decreased
c) Removed
d) Short-circuited

Ans: (b)

102. Main features of a typical hydro-electric station are

a) Dam, reservoir, catchment area
b) Tunnels, surge tanks, pipelines and tailrace
c) Hydraulic turbines and coupled alternators
d) All of these

Ans: (d)

103. Surge tank is located

a) Close to the power house
b) At an elevated place
c) Both (a) and (b) above
d) At a lower place

Ans: (c)

104. Prime movers for water turbines are

a) Reaction turbines for low and medium heads
b) Impulse turbines for medium and high heads
c) Both (a) and (b) above
d) Pelton turbines for low heads

Ans: (c)

105. Vacuum is created in penstock when the turbine gates are suddenly

a) Opened
b) Closed
c) Loaded
d) Both (b) and (c) above

Ans: (a)

106. As compared to steam-station, hydro-electric station have

a) More cost of installation
b) Less maintenance and fuel cost
c) Both (a) and (b) above
d) Low depreciation charges

Ans: (c)

107. The curve between discharge in m3/s and time is called

a) Discharge duration curve
b) Hydrograph
c) Load curve
d) Flow histogram

Ans: (b)

108. The rotor used in alternators of hydro-electric station is

a) Cylindrical rotor
b) Salient pole rotor
c) Nonsalient pole rotor
d) Round rotor with ac excitation

Ans: (b)

109. Energy produced by fission reaction uranium having mass of atom m and velocity of light c is

a) Mc
b) 1/2 m2c
c) mc2
d) 1/2 mc2

Ans: (b)

110. Percentage of U-235 in natural uranium is

a) 0.235
b) 235
c) 2.35
d) 0.7

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...