Related Topics

  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12

111. The cross-sectional area of the penstock will be smaller if the velocity of water is to be

a) High
b) Low
c) Under pressure
d) Both (b) and (c) above

Ans: (a)

112. In a nuclear power station, moderator is used to

a) Stop the chain reaction
b) Accelerate the speed of neutrons
c) Reduce the speed of neutrons
d) Absorb neutrons

Ans: (c)

113. Water hammer is developed in

a) Turbine
b) Surge tank
c) Dam
d) Penstock

Ans: (b)

114. Commonly used atomic fuels are

a) Uranium, U-235
b) Thorium, Th-232
c) Plutonium, Pu-239
d) All of these

Ans: (d)

115. Effect of water hammer is reduced by using

a) Surge tank
b) An anvil
c) Spillway
d) Overhead tank

Ans: (a)

116. The heat produced by 1 kg of atomic fuel is equal to that produced by coal of weight

a) 1 ton
b) 100 tons
c) 1000 tons
d) 4237 tons

Ans: (d)

117. Steam produced by geothermal field is

a) Dry
b) Wet
c) Both (a) and (b) above
d) None of these

Ans: (c)

118. Coolants used in reactors are

a) Air, hydrogen, helium
b) Water, graphite
c) Liquid metals, lead-bismuth alloys
d) All of these

Ans: (d)

119. Water steam mixture in geothermal field is separated by the use of

a) Filters
b) Evaporators
c) Bypass valve
d) Centrifugal action

Ans: (d)

120. Reactor used in nuclear reactor servers to

a) Reflect back the escaping neutrons
b) Improve its economy
c) Both (a) and (b) above
d) None of these

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...