Related Topics

  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13

121. Geothermal steam contains

a) CO2
b) H2S
c) NH3
d) All of these

Ans: (d)

122. Cooling system used in nuclear reactor serves to

a) Direct cooling
b) Single circuit
c) Double circuit
d) Reflector type radiator

Ans: (a)

123. Constructional material used in geothermal plant is

a) Steel
b) Stainless steel
c) Brass
d) Any of these

Ans: (b)

124. Single circuit coolant system is preferred in

a) Pressurized water reactor
b) Boiler water reactor
c) Fast water reactor
d) None of these

Ans: (a)

125. The source of geoenergy is

a) Radioactivity within crystal rocks
b) Boiling of water in the ground due to oil burning
c) Use of jet type of condenser
d) Both (a) and (b) above

Ans: (a)

126. Coolant used is fast breeder reactor is

a) Heavy water
b) Graphite
c) Sodium
d) None of these

Ans: (c)

127. Photo-voltaic cell produces electric energy from

a) Electromagnetic energy
b) Electrostatic energy
c) Geothermal energy
d) Both (a) and (b) above

Ans: (a)

128. Moderator used in fast breeder reacor is

a) Heavy water
b) Graphite
c) Both (a) and (b) above
d) None of these

Ans: (d)

129. Collectros used for collecting solar energy are

a) Paraboloid
b) Solar radiators
c) Flat plate and focusing solar collectors
d) None of these

Ans: (c)

130. In fast breeder reactors, neutron shielding is provided by

a) Graphite
b) Copper
c) Tinalloy
d) Boron

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...