Related Post

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15


≪ Previous Next ≫

141. Which of the following generation station has minimum running cost?

a) Thermal power station
b) Hydro-electric power station
c) Nuclear power station
d) None of these

Ans: (b)

142. Which of the following method of generating electric power from sea water is more advantageous?

a) Wave power
b) Ocean Currents
c) Tidal power
d) None of these

Ans: (c)

143. The EHV system in one operating beyond

a) 11 kV
b) 132 kV
c) 200 kV
d) 400 kV

Ans: (d)

144. The principal type of failure in wind power generation is in

a) Aerodynamic system
b) Electrical system
c) Mechanical system
d) Both (b) and (c) above

Ans: (a)

145. The magnitude of power constant in wind mill depends on

a) Shape of rotor blades
b) Wind velocity
c) Orientation of rotor blades
d) Both (a) and (b) above

Ans: (b)

146. Wind energy

a) Is clean, almost free and domestically produced
b) Has higher cost comparatively
c) Develops power proportional to the power of the wind
d) All of these

Ans: (d)

147. The rating of MHD generator per unit volume is proportional to

a) The electrical conductivity of the fluid
b) Square of the flow velocity of the fluid
c) Square of magnetic flux density
d) All of these

Ans: (d)

148. The conduction used in MHD generator is

a) Gas
b) Liquid
c) Copper
d) Aluminum

Ans: (a)

149. The current developed in MHD generators is

a) ac
b) pulsating
c) dc
d) Either (a) or (b) above

Ans: (c)

150. In MHD generation, emf induced is

a) Motionally induced emf
b) Static emf
c) Hall emf
d) Both (a) and (c) above

Ans: (d)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...