Related Post

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16


≪ Previous Next ≫

151. The essential parts of MHD generator are

a) Duct
b) Gas
c) Field poles
d) All of these

Ans: (d)

152. Which of the following hydraulic turbine is used for water heads exceeding 400 meters?

a) Kaplan turbine
b) Pelton wheel
c) Francis turbine
d) None of these

Ans: (b)

153. In sinking fund method of depreciation

a) A fixed amount is deposited annually
b) The rate of interest is compounded yearly
c) It requires smaller amount as compared to straight light line method
d) All of these

Ans: (d)

154. Nuclear reactors generally employ

a) Both fission and fusing
b) Fusing
c) Fission
d) None of these

Ans: (c)

155. The book value of plant is

a) Cost of plant
b) Accrued depreciation
c) Difference of (a) and (b) above
d) Sum of (a) and (b) above

Ans: (c)

156. Heavy water implies

a) H2O
b) W2O
c) B2O
d) D2O

Ans: (d)

157. The main objective of tariff is to distribute equitably the cost of

a) Energy production among all its consumers
b) Supplying energy among the various classification of users
c) Power transmission and distribution
d) Installation and fuel

Ans: (b)

158. Running cost of power plant is based on the cost of

a) Energy or fuel
b) Consumable items
c) Maintenance and operation
d) All of these

Ans: (d)

159. In straight-line method of depreciation, the money to be reserved for depreciation is

a) Inversely proportional to square of time
b) Directly proportional to square of time
c) Inversely proportional to time
d) Directly proportional to time

Ans: (c)

160. All types of tariffs must recover the cost of

a) Capital investment in generating equipment
b) Operation, supplies, and maintenance of equipment
c) Metering equipment, billing, collection costs, profit and wages
d) All of these

Ans: (d)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...