Related Post

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2


≪ Previous Next ≫

11. Frequency of the generated voltage is maintained constant by adjusting

a) Speed of prime mover
b) Excitation
c) Load
d) Number of poles

Ans: (a)

12. Gross head of a hydroelectric power plant is

a) Higher of water level in river where tail race is located
b) Height of water level in reservoir behind the dam
c) Difference of two
d) Water level in penstock

Ans: (c)

13. Turbo alternators are used in thermal plants is

a) Stationary field type
b) Cylindrical rotor type
c) Salient pole type
d) None of these

Ans: (b)

14. Overall efficiency of thermal plant is reduced due to low value of

a) Generator efficiency
b) Boiler efficiency
c) Efficiency of steam turbine and condenser
d) None of these

Ans: (c)

15. Condenser used in steam power plant is to

a) Reduce the back pressure at the turbine exhaust
b) Increase the back pressure at the turbine exhaust
c) To make the back pressure zero
d) None of these

Ans: (a)

16. Division of reactive and active powers in two generators operating in parallel depends upon

a) Voltage load curve
b) Speed load curve
c) Speed load and voltage load curves respectively
d) Voltage load and speed load curves respectively

Ans: (d)

17. Peak load plants supply power at

a) Low capital cost and low running cost
b) High capital cost and high running cost
c) Low capital cost and high running cost
d) Low capital cost and low running cost

Ans: (c)

18. Connected load is sum of

a) Maximum load consumed per year
b) Maximum load consumed any particular time
c) Continuous rating of load-consuming apparatus connected
d) None of these

Ans: (c)

19. Baseload plants supply power at

a) Low capital cost and low running cost
b) Low capital cost and high running cost
c) High capital cost and high running cost
d) High capital cost and low running cost

Ans: (d)

20. Cold reserve is the reserve which is

a) Available for use but is not in service
b) Available for service but is not in use
c) Always available
d) Connected to the bus and ready to take load

Ans: (b)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...