Related Topics

  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5

41. Operating plant factor is

a) Average load on the machine
b) Ratio of average load to the plant capacity
c) Ratio of maximum load to peak load
d) Ratio of average load to maximum load

Ans: (a)

42. For maximum power transfer to take place between two interconnected stations, angle between voltage of the two should be

a) 0°
b) 45°
c) 60°
d) 90°

Ans: (d)

43. If load factor is varied; in two part tariff

a) Running cost is affected
b) Fixed cost is affected
c) Both (a) and (b)
d) Depreciation is affected

Ans: (a)

44. Economical loading based on incremental rate gives

a) Best thermal efficiency
b) Break thermal efficiency
c) Overall efficiency
d) Turbine efficiency

Ans: (a)

45. By interconnection of stations, the cost is

a) Increased
b) Reduced
c) Same as before
d) Uncertain

Ans: (b)

46. Different methods of prices charging is called

a) Tariff
b) KVAR method
c) KW method
d) KVA method

Ans: (a)

47. Frequency of the system

a) Should be constant
b) Need not be constant
c) Can be tolerated upto ± 10%
d) Short be unity

Ans: (a)

48. For stable operation interconnected stations, the element used is

a) Resistor
b) Reactor
c) Capacitor
d) None of these

Ans: (b)

49. Energy accumulations are balanced by deliveries of power

a) During off-peak periods
b) On weak ends
c) During the corresponding period of accumulation
d) None of these

Ans: (c)

50. Quadrature boost employed in the interconnected system is used to transfer

a) Real power
b) Reactive power
c) Apparent power
d) All of these

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...