Related Topics

  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8

71. Advantage of computer control of generating unit is that

a) All the units will be equally loaded
b) Feedback is easy
c) VAR output of units decreased
d) Loading of the units are adjusted t equal incremental fuel costs

Ans: (d)

72. Equal area criterion is used to find

a) Saluting of swing equation
b) Critical reclosure time
c) Change in frequency errors
d) Change in velocity errors

Ans: (b)

73. Phase shift between sending and receiving ends is determined by

a) Operating voltage
b) Reactance of the lines
c) Cross-section of conductor
d) None of these

Ans: (b)

74. Equal area criterion is applicable for only

a) Single machines and infinite bus
b) Two machines and infinite bus
c) Three machines and infinite bus
d) Four machines and infinite bus

Ans: (a)

75. If field current is increased by 25% above rated value and load is kept constant on an alternator,

a) It may go out of synchronism
b) Speed will cross the rated speed
c) It will burn
d) It will stop instantaneously

Ans: (a)

76. Steady state stability mean

a) A constant power is flowing
b) Frequency is exactly 50 Hz
c) There is synchronism between machines and external tie lines
d) All of these

Ans: (c)

77. In interconnection if hydro and thermal plant, hydro-generation is increased by

a) Increasing load on the plant
b) Decreasing load on the plant
c) Keeping load on the plant constant
d) None of these

Ans: (a)

78. If torque angle increases infinitely, the system will show

a) Stability
b) Instability
c) Steady state stability
d) None of these

Ans: (b)

79. Accumulated time error in power system can be corrected by

a) Increasing generation
b) Decreasing generation
c) Coordinating with other interconnected systems
d) None of these

Ans: (c)

80. Transient stability depends on

a) Fault clearing time
b) Strength of transmitting network
c) Short circuit ratio of generating unit
d) All of these

Ans: (d)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...