Related Topics

  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-17  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-16  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-15  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-14  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-13  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-12  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-11  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-10  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-9  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-8  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-7  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-6  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-5  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-4  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-3  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-2  Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-Distribution

Objective Type Question or MCQ of Power Generation page-1

1.Feedwater in the economizer is in the form of

a) Supersaturated water
b) Water at high temperature
c) Water at low temperature
d) Steam at high pressure

Ans: (b)

2. Overall efficiency of a thermal plant is

a) Ratio of heat equivalent of energy transferred to shaft to heat equivalent of electrical output
b) Heat equivalent of electrical output to heat of combustion
c) Heat equivalent of energy transferred to shaft to heat to combustion
d) None of these

Ans: (b)

3. Function of using reflector in nuclear reactor is to

a) Economize the reactor
b) Send back the escaping neutrons
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Ans: (c)

4. Moderator in a nuclear reaction

a) Stop the chain reaction
b) Absorbs neutrons
c) Reduces the speed of fast-moving neutrons
d) Acts as a cooling agent

Ans: (c)

5. In fast breeder reactors

a) Heavy water is used as moderator
b) No moderator is used
c) Graphite is used as moderator
d) Cadmium is used as moderator

Ans: (b)

6. Coolant used in nuclear reactors should have

a) High melting and boiling point
b) High melting and low boiling point
c) Low melting and boiling point
d) Low melting and high boiling point

Ans: (d)

7. Percentage of U235 in naturally available uranium is about

a) 0.01
b) 0.7
c) 0.001
d) 10

Ans: (b)

8. Coolant used in fast breeder reactor is

a) Sodium
b) Heavy water
c) Air
d) Cadmium

Ans: (a)

9. Which of the following plant has maximum efficiency?

a) Tidal power station
b) Hydropower station
c) Thermal power station
d) Nuclear power station

Ans: (d)

10. Fluctuations of speed in the diesel plant can be smoothened by flywheel with

a) High moment of inertia
b) Low moment of inertia
c) Both(a) and (b)
d) None of these

Ans: (a)

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...