Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-1


≪ Previous Next ≫

1.The main purpose of using core in transformer is to

a) Decrease reluctance of the common magnetic circuit
b) Decrease iron losses
c) Prevent hysteresis loses
d) Prevent eddy current losses

Ans: (a)

2. Transformer works on the principle of

a) Self induction
b) Mutual induction
c) Faraday’s law of electromagnetic induction
d) Self and mutual induction both

Ans: (d)

3. If dc voltage is applied to the primary of a transformer it may

a) Work
b) Burn the winding
c) Not work
d) Give lower voltage on the secondary side

Ans: (b)

4. Which of the following will improve the mutual coupling between primary and secondary of a transformer ?

a) Transformer oil of high breakdown voltage
b) Winding material of high resistivity
c) High reluctance magnetic core
d) Low reluctance magnetic core

Ans: (d)

5. Which type of core is used for a high-frequency transformer

a) Open iron core
b) Air core
c) Closed iron core
d) None of these

Ans: (b)

6. Transformer oil used in transformer provides

a) Insulation and cooling
b) Cooling and lubrication
c) Lubrication and insulation
d) Insulation, cooling and lubrication

Ans: (a)

7. Enamel layer is coated over the lamination of a transformer core to

a) Attain adhesion between the lamination
b) Prevent corrosion of laminations
c) Decrease the hum
d) Insulate the lamination from each other

Ans: (d)

8. The primary and secondary induced emfs E1and E2 in two-winding transformer are always

a) Antiphase with each other
b) In phase with each other
c) Equal in magnitude
d) Determined by load on transformer secondary

Ans: (b)

9. An step-up transformer increases

a) Current
b) Frequency
c) Voltage
d) Power

Ans: (c)

10. Eddy current losses in a transformer core may be reduced by

a) Reducing the air gap in the magnetic circuit
b) Reducing the thickness of lami-nations
c) Increasing the thickness of lami-nations
d) Increasing the gap in the magnetic circuit

Ans: (b)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-3:
21. ACSR conductor implies
A) Anodized Core Smooth Run
B) Anode current sinusoidally run
C) Aluminium conductor steel reinforced
D) All conductors surface treated and realigned.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-2:
11. In overhead transmission lines the effect of capacitance can be neglected when the length of line is less than
A) 80 km
B) 100 km
C) 160 km
D) 200 km.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Transmission and Distribution page-1:
1. Which of the following is not the transmission voltage in India ?
A) 400 kV
B) 264 kV
C) 132 kV
D) 66 kV.

Read more...