Related Topics

  MCQ of Transformers page-10  MCQ of Transformers page-9  MCQ of Transformers page-8  MCQ of Transformers page-7  MCQ of Transformers page-6  MCQ of Transformers page-5  MCQ of Transformers page-4  MCQ of Transformers page-3  MCQ of Transformers page-2  MCQ of Transformers page-1

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generators

MCQ of Transformers page-4

31. Transformer windings are tapped in the middle because

a) It eliminates axial forces on the windings
b) It eliminates radial forces on the windings
c) It reduces insulation requirement
d) None of these

Ans: (a)

32. Which of the following materials is used to absorb moisture from air entering the transformer ?

a) Silica sand
b) Silical gel
c) Felt pad
d) Sodium chloride

Ans: (b)

33. Which of the following acts as a protection against high voltage surges due to lightening and switching?

a) Horn gaps
b) Thermal overload relays
c) Conservator
d) Breather

Ans: (a)

34. A tap changer is used on a trans-former for

a) Adjustment in power factor
b) Adjustment in secondary voltage
c) Adjustment in primary voltage
d) Adjustments in both primary and secondary voltage

Ans: (b)

35. Overcurrents in a transformer affect

a) Insulation life
b) Temperature rise
c) Mechanical stress
d) All of these

Ans: (d)

36. Highest rating transformers are likely to find application in

a) Generation
b) Transmission
c) Distribution
d) Substation

Ans: (a)

37. Transformer ratings are usually expressed in terms of

a) Voltage
b) KVA
c) KWh
d) KW

Ans: (b)

38. The noise in transformer due to vibration of laminations set by magnetic forces, is called

a) Flicker noise
b) Transit-time noise
c) Agitation noise
d) Humming noise

Ans: (d)

39. The maximum load that a power transformer can carry is limited by its

a) Voltage ratio
b) Copper loss
c) Temperature noise
d) Dielectric strength of oil

Ans: (a)

40. In a three-phase transformer, the phase difference between the primary voltage and the induced secondary winding voltage is

a) 90°
b) 120°
c) 180°
d) 270°

Ans: (c)

<< Previous Next >>

 

Related topics :



Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-17:
241. Which of the following statement is true? a) The saturation voltage VCF of silicon transistor is more than germanium transistor.
b) The saturation voltage VCE for germanium transistor is more than silicon transistor.
c) The saturation voltage VCE for silicon transistor is same as that for germanium.
d) The saturation voltage VCE for silicon transistor is lower than germanium transistor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-16:
226. Which of the following statement is correct? a) Inner electrons are always present in the semiconductor.
b) Bound electrons are always present in the semiconductor.
c) Free electrons are always present in the semiconductor.
d) Inner and bound electrons are always present in the semiconductor.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-15:
211. The materials whose electrical conductivity is usually less than 1 × 106 mho/m are a) Semiconductors
b) Conductors
c) Insulators
d) Alloys

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-14:
196. In which of the following device the base resistors are not added in the package but added externally? a) UJT
b) CUJT
c) PUT
d) None of the above

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Electronics page-13:
181. The conduction in JEFT is always by the a) Majority carriers
b) Minority carriers
c) Holes
d) Electrons
e) Holes and electrons simultaneously

Read more...


Name :   

Comments: