Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-11


≪ Previous Next ≫

1. In a transformer, the magnetic coupling between the primary and secondary circuit can be increased by

A) using transformer oil of better quality
B) using the magnetic core of low reluctance
C) using soft material for winding
D) increasing the number of turns.

Ans : (B)

2. If flux density in the core of a transformer is increased

A) eddy current losses will reduce
B) frequency on secondary winding will change
C) wave shape on secondary side will be distorted
D) size of the transformer can be reduced.

Ans : (D)

3. Which of the following is minimized by laminating the core of a transformer ?

A) Eddy current loss
B) Heat loss
C) Hysteresis loss
D) All of the above.

Ans : (A)

4. The function of breather in a transformer is

A) To filter the transformer oil
B) To arrest flow of moisture when outside air enters the transformer
C) To provide cooling air
D) To provide oxygen to the cooling oil.

Ans : (B)

5. Iron loss in a transformer occurs in

A) main body
B) insulating oil
C) winding
D) core.

Ans : (D)

6. Which loss in a transformer varies significantly with load ?

A) Core loss
B) Copper loss
C) Eddy current loss
D) Hysteresis loss.

Ans : (B)

7. The basic function of a transformer is to change

A) The frequency
B) The power factor
C) The power level
D) The level of voltage.

Ans : (D)

8. Under no load conditions, which of the following loss is negligible ?

A) Copper loss
B) Eddy current loss
C) Hysteresis loss
D) All losses have same magnitude.

Ans : (A)

9. Open circuit test of a transformer gives

A) eddy current loss
B) sum of hysteresis and eddy current loss
C) hysteresis loss
D) copper loss.

Ans : (B)

10. Copper loss in a transformer occurs in

A) bushings
B) main body
C) winding
D) core.

Ans: (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...