Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-12


≪ Previous Next ≫

11. Primary winding of a transformer is

A) Connected to the load
B) Connected to supply mains
C) Always high voltage winding
D) Always low voltage winding.

Ans : (B)

12. Which test on a transformer provides information about regulation, efficiency and heading under load conditions ?

A) Short circuit test
B) Hopkinson test
C) Back to back test
D) Open circuit test.

Ans : (C)

13. Which of the following transformer will be smallest in size

A) 10 kVA, 200 Hz
B) 10 kVA, 100 Hz
C) 10 kVA, 60 Hz
D) 10 kVA, 50 Hz.

Ans : (A)

14. For a transformer, the condition for maximum efficiency is

A) copper loss = iron loss
B) hysteresis loss = eddy current loss
C) core loss = hysteresis loss
D) total loss = 2/3 x copper loss.

Ans : (A)

15. Eddy current losses in a transformer core can be reduced by

A) reducing the airgap in the magnetic circuit
B) increasing the airgap in the magnetic circuit
C) increasing the thickness of lamination
D) reducing the thickness of lamination.

Ans : (D)

16. A short circuit test on a transformer gives

A) copper losses at half load
B) copper losses at full load
C) sum of iron losses and copper losses.
D) iron losses at any load.

Ans : (B)

17. Iron losses of a transformer can be approximately calculated if

A) the shape of core and yoke is know
B) the weight of core and yoke is known
C) the material of core and yoke is known
D) the gauge of sheet used in core is known.

Ans : (B)

18. Leakage fluxes in a transformer may be minimized by

A) under rating the transformer
B) reducing the reluctance of the iron core to the minimum
C) constantly cooling the core
D) sectionizing and interleaving the primary and secondary windings.

Ans : (D)

19. Essential condition for the parallel operation of transformer is

A) their ratio of transformation must be in proportion to the load shared
B) they must operate at the same frequency
C) their voltage rating must be in proportional to the load shared
D) they must have equal kVA ratings.

Ans : (B)

20. Which of the following transformer will be largest in size ?

A) 1 kVA, 100 Hz
B) 1 kVA, 60 Hz
C) 1 kVA, 50 Hz
D) 1kVA, 25 Hz.

Ans : (D)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...