Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-15


≪ Previous Next ≫

41. Full load copper loss in a transformer is 1600 watts. At half load, the loss will be

A) 400 W
B) 800 W
C) 1600 W
D) 6400 W.

Ans : (A)

42. The efficiency of a 430/200 V transformer at full load 0.8 p.f. lagging is 95%. The efficiency at full load 0.8 p.f. leading, will be

A) 90
B) 95 %
C) 95.5 %
D) 99 %.

Ans : (B)

43. The secondary of a current transformer is always short-circuited under operating conditions because

A) It is same for operation
B) It protects the primary circuit
C) It avoids high voltage surges
D) It avoids core saturation and high voltage induction.

Ans : (D)

44. A good voltage regulation of a transformer means

A) Output voltage fluctuation from no load to full load is least
B) Output voltage fluctuation with power factor is the least
C) Difference between primary and secondary voltage is maximum
D) Difference between primary and secondary voltage is least.

Ans : (A)

45. Auto transformer is used

A) when higher efficiency is desired
B) when the transformation ratio is small
C) when copper losses are to reduced
D) when operator is not available.

Ans : (B)

46. If the break occurs in a 200:100 volt autotransformer in the winding which is common to high voltage as well as low voltage side, then the output voltage on the low voltage side will be

A) 200 V
B) 100 V
C) 300 V
D) Zero.

Ans : (B)

47. A transformer steps up the voltage by a factor of 100. The ratio of current in the primary to that in the secondary.

A) 0.1
B) 0.01
C) 100
D) 1

Ans : (C)

48. The leakage impedance of primary and secondary winding of a transformer is (3 + j4) ohms and (1 + j4) ohms respectively. It can be concluded that the transformer has

A) Low voltage secondary
B) Low voltage primary
C) High voltage secondary
D) No conclusion can be drawn on the basis of the information given.

Ans : (A)

49. In an autotransformer, effective saving on copper and copper losses will occur, when the transformation ratio is

A) 0.707
B) Less than 1
C) More than 1
D) nearly equal to 1.

Ans : (B)

50. The colour of dry silica gel is

A) blue
B) pale green
C) pale pink
D) pale yellow.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...