Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-16


≪ Previous Next ≫

51. A transformer has copper loss of 1.5 % and reactance of 3.5 % when tested on load. It will have better regulation at

A) 0.8 lagging p.f.
B) 0.8 leading p.f.
C) Unity power factor
D) None of the above.

Ans : (B)

52. If full load copper loss of a transformer is 800 W, its copper loss at 75% load will be

A) 200 W
B) 400 W
C) 450 W
D) 800 W

Ans : (C)

53. If the ohmic resistance of windings of a transformer is zero, then

A) transformation ratio will be infinity
B) core loss will be more than copper loss
C) copper loss will be zero
D) there will be maximum magnetic leakage.

Ans : (C)

54. In a transformer, the resistance between the primary and secondary must be

A) Infinity
B) 100 kΩ
C) 1 kΩ
D) Zero.

Ans : (A)

55. The negative voltage regulation of a transformer is possible only with

A) Resistance load
B) Inductive load
C) Capacitive load
D) Any load.

Ans : (C)

56. Positive voltage regulation is an indication of …………… load.

A) Resistive
B) Either inductive or resistive
C) Capacitive
D) Inductive.

Ans : (B)

57. When a transformer operates under no load conditions, the current

A) will be in phase with the applied voltage
B) will lead the applied voltage by about 90°
C) will lag the applied voltage by about 90°
D) will lag the applied voltage by.

Ans : (D)

58. In a step up transformer, the emf per turn on primary winding is

A) in the same ratio with emf on secondary winding as the voltage ratio
B) less than the emf per turn of winding on secondary side
C) more than the emf per turn of winding on secondary side
D) the same as emf per turn of winding on secondary winding.

Ans : (D)

59. The useful flux of a transformer is 1.2 weber. When the transformer is loaded at 0.8 p.f. lagging, the mutual flux will be closer to

A) 1.1 weber
B) 1.2 weber
C) 1.28 weber
D) 1.5 weber.

Ans : (A)

60. A 230/2300 V transformer takes no load current of 5 A at 0.25 power factor lagging. The core loss is

A) 192.5 W
B) 287.5 W
C) 212.6 W
D) 300.2 W.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...