Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-17


≪ Previous Next ≫

61. As a general rule, the kVA rating ratio of transformers operating in parallel should be within

A) 5 : 1
B) 4 : 1
C) 3 : 1
D) 2 : 1.

Ans : (C)

62. The no load p.f. of transformer is small because

A) Magnetizing component of Io is large
B) Magnetizing component of Io is small
C) Iron loss component of Io is large
D) Copper losses are high.

Ans : (A)

63. Which value of flux is involved in the emf equation of the transformer ?

A) Critical value
B) RMS value
C) Average value
D) Maximum value.

Ans : (D)

64. Which of the following loss in a transformer is zero even at full load ?

A) friction loss
B) core loss
C) hysteresis loss
D) eddy current loss.

Ans : (A)

65. For the same rating which of the following sets will be costly ?

A) Both will have identical cost
B) Three phase transformer
C) Three transformers each of the single phase type
D) None of the above.

Ans : (C)

66. In a transformer, the tapping are usually provided on

A) high voltage side
B) low voltage side
C) secondary side
D) primary side.

Ans : (A)

67. Two transformers T1 and T2 have identical ratings. Transformer T1 is designed for flux density of 1.15 Wb/m2 and transformer T2 is designed for flux density of 1.45 Wb/m2. From the above information it can be concluded that

A) both transformers will operate at 0.8 p.f. lagging
B) both transformers will have identical losses at full load
C) the regulation of transformer T1 will be better than that of transformer T2
D) the weight of transformer T1 will be more than that of transformer T2.

Ans : (D)

68. Two single phases 100 kVA transformers, each having different leakage, impedance, are connected in parallel. When a load of 150 kVA at 0.8 p.f. lagging is applied

A) both transformers will operate at identical power factor
B) one of the transformers will operate at p.f. more than 0.8 lagging and other will operate at p.f. less than 0.8 lagging
C) both transformers will operate at power factor less than 0.8 lagging
D) both transformers will operate at power factor more than 0.8 lagging.

Ans : (A)

69. The operation of an ideal transformer is based on the assumption (s) that.

A) There is no saturation of core
B) There is no leakage flux
C) The resistance of the winding is negligible
D) All of the above.

Ans : (B)

70. The voltage transformation ratio of a transformer.

A) E2/E1
B) E1/E2
C) I2/I1
D) N1/N2.

Ans : (B)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...