Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-18


≪ Previous Next ≫

71. The short circuit test on a transformer gives its

A) Magnetizing current and core loss
B) Magnetizing impedance
C) Equivalent resistance and reactance
D) Equivalent resistance and core loss.

Ans : (C)

72. Magnetizing impedance of a transformer is determined by

A) Open circuit test
B) Short circuit test
C) Both open and short circuit test
D) Other then above test.

Ans : (A)

73. The open circuit test on a transformer gives

A) Equivalent resistance and leakage reactance
B) Magnetizing current and core loss rated voltage
C) Copper loss
D) Both (B) and (C).

Ans : (B)

74. There are two …… 800 kW transformers each having a maximum efficiency of 98% but in out the maximum efficiency occurs at full load which in the other it occurs at half load. Each transformer is on full load for 4 hours; one-half load for 6 hours and one-tenth load for 14 hours per day. Which transformer former will have better all day efficiency ?

A) Transformer with maximum efficiency at full load
B) Transformer with maximum efficiency at half load
C) Both will have same efficiency.

Ans : (B)

75. The regulation of a good transformer should be near

A) 100 %
B) 50 %
C) 10 %
D) 1 %.

Ans : (C)

76. A 20 kVA, 44/220 V. 1 - ф, 50 Hz transformer has iron loss of 100 W. The copper loss is found to be 100 W when delivering half full-load current. The percentage, of full load when the efficiency will be maximum, is

A) 55.56 %
B) 72 %
C) 81 %
D) 90 %

Ans : (A)

77. Buchholz relay is used in

A) Motor protection
B) Transformer protection
C) Greater protection
D) Lime protection.

Ans : (B)

78. No load current in a transformer as a percentage of full load current is approximately

A) 1 % to 3 %
B) 5 % to 10 %
C) 15 % to 20 %
D) 25 %.

Ans : (A)

79. If the frequency of supply voltage is doubled, which loss will increase

A) Hysteresis loss
B) Eddy current loss
C) Both (A) and (B)
D) None of the above.

Ans : (C)

80. 1 kVA, 230 V, 50 Hz single phase transformer has an eddy current loss of 30 watts. The eddy current loss when the transformer is excited by the dc source of same voltage will be.

A) Zero watts
B) Less than 30 watts
C) More than 30 watts
D) 30 watts.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...