Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-19


≪ Previous Next ≫

81. Which of the following is not a fitting on the transformer ?

A) Commutator
B) Buchholz relay
C) Conservator
D) Breather.

Ans : (A)

82. During short circuit test core loss are negligible. This is because

A) Iron becomes fully saturated
B) The power factor is high
C) The current in LV side is very small
D) The voltage applied across the high voltage side is a fraction of its rated voltage and so is the mutual flux.

Ans : (D)

83. Open circuit test on transformer gives

A) Sum of hysteresis and eddy current loss
B) Copper loss
C) Eddy current loss
D) Hysteresis.

Ans : (A)

84. The transformer from the point of view of construction may be of ……. type.

A) Berry
B) Shell
C) Core
D) Any of these.

Ans : (D)

85. The lamination of a transformer are there to

A) Increase the transformation ratio
B) Reduce eddy current
C) Reduce transients
D) Increase impedance.

Ans : (B)

86. Silicon steel used in transformer core lamination mainly reduces to

A) Hysteresis loss
B) Eddy current loss
C) Copper loss
D) All of them.

Ans : (A)

87. A distribution transformer is selected on the basis of

A) Efficiency
B) All day efficiency
C) Voltage regulation
D) None of these.

Ans : (B)

88. When a 400 Hz transformer is operated at 50 Hz, its kVA rating is

A) Reduced to 1/16
B) Reduced to 1/2
C) Reduced to 1/8
D) Reduced to 1/4.

Ans : (C)

89. A 2 KVA transformer has an iron loss of 150 W and full load copper loss of 250 W. the maximum efficiency of the transformer would occur when the total loss is

A) 275 W
B) 300 W
C) 400 W
D) 500 W.

Ans : (B)

90. The iron load is a 100 kVA transformer is 1 kW and the full load copper losses are 2 KW. The maximum efficiency occurs at a load of

A) 70.7 kW
B) 50 kVa
C) 70.7 kVA
D) 141.4 kVA.

Ans : (C)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...