Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-20


≪ Previous Next ≫

91. All day efficiency of a distribution transformer is ………. its commercial efficiency.

A) Lower than
B) Equal to
C) Higher than
D) Any of these.

Ans : (A)

92. A 480/120 V, 5 kVA two winding transformer is to be used as an autotransformer to supply power at 480 V from 600 V source. The kVA capacity as autotransformer will be

A) 25 kVA
B) 20 kVA
C) 15 kVA
D) 10 kVA.

Ans : (A)

93. The maximum load that a power transformer can carry is limited by its

A) dielectric strength of oil
B) temperature rise
C) copper loss
D) voltage ratio.

Ans : (B)

94. In a three-phase transformer, the phase difference between the primary and the induced secondary emf is

A) 90°
B) 120°
C) 180°
D) 360°

Ans : (C)

95. When the transformer core is made of copper, which of the following loss will be more ?

A) Eddy current loss
B) Thermal loss
C) Hysteresis loss
D) Copper loss.

Ans : (A)

96. Porcelain bushings on transformers are normally not used beyond

A) 11 kV
B) 66 kV
C) 132 kV
D) 220 kV.

Ans : (A)

97. The secondary of a current transformer under operating conditions is short-circuited to avoid

A) high voltage surge
B) core saturation and high voltage induction
C) insulation break-down
D) break in primary winding.

Ans : (B)

98. The voltage regulation of a transformer can be zero when the power factor is

A) lagging
B) leading
C) 0.5
D) unity.

Ans : (B)

99. The harmonic currents in transformer increase all of the following EXCEPT :

A) Secondary voltage
B) Magnetic interference with protective relays
C) Core loss
D) Copper loss.

Ans : (A)

100. The value of useful flux least depends on

A) load
B) voltage
C) magnetomotive force
D) all of the above.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...