Related Post

MCQ of Transformer page-1MCQ of Transformer page-2MCQ of Transformer page-3MCQ of Transformer page-4MCQ of Transformer page-5MCQ of Transformer page-6MCQ of Transformer page-7MCQ of Transformer page-8MCQ of Transformer page-9MCQ of Transformer page-10MCQ of Transformer page-11MCQ of Transformer page-12MCQ of Transformer page-13MCQ of Transformer page-14MCQ of Transformer page-15MCQ of Transformer page-16MCQ of Transformer page-17MCQ of Transformer page-18MCQ of Transformer page-19MCQ of Transformer page-20MCQ of Transformer page-21MCQ of Transformer page-22MCQ of Transformer page-23MCQ of Transformer page-24MCQ of Transformer page-25MCQ of Transformer page-26MCQ of Transformer page-27

Index

SymbolsTransformerRelayPower-SystemBasic-electricalACSR-ConductorCircuit-BreakerInterview-questions-of-Basic-ElectricityInterview-questions-of-transformerInsulatorCurrent-TransformerMCQMCQ-powersystemThermal-power-stationInterview-questions-of-Power-SystemPower-ElectronicsInterview-questions-of-Underground-CableInterview-questions-of-IlluminationIlluminationMCQ-of-ElectronicsMCQ-of-Basic-ElectricalMCQ-of-Transformers MCQ-of-D.C-motor MCQ-of-D.C-generatorsMCQ-Control-SystemMCQ-Measurementsmcq-of-Generation-power-systemMCQ-of-Induction-MotorMCQ-of-Transmission-DistributionMCQ-of-Electrical-MachinesMCQ-of-Alternator-and-Synchronous-MotorsMCQ-Electric-Power

MCQ of Transformer page-23


≪ Previous Next ≫

121. A transformer will have highest efficiency near

A) 25% of rated load
B) 50% of rated load
C) 75% of rated load
D) 93% of rated load.

Ans : (D)

122. A transformer working under the conditions of maximum efficiency has total losses of 1600 W. While operating at half load, the copper loss will be

A) 100 W
B) 200 W
C) 400 W
D) 800 W.

Ans : (B)

123. Operating time of Buchholz relay is of the order of

A) 0.1 micro second
B) 0.1 milli second
C) 0.1 second
D) 1 second.

Ans : (B)

124. A Buchholz relay will operate in a transformer whenever there is

A) large internal fault
B) saturation of magnetic circuit
C) over load
D) any of the above.

Ans : (A)

125. The following is the apparent disadvantage of autotransformer as compared to two-winding transformer.

A) Power rating is greater
B) Efficiency is low
C) Conductive isolation is not present
D) Voltage regulation is low.

Ans : (C)

126. The colour of moist silica gel is

A) yellow
B) blue
C) brown
D) red.

Ans : (D)

127. In a 50 kVA transformer, the number of turns in the primary and secondary winding are 834 and 58 respectively. If the primary is connected to 3300 V supply the secondary current will be

A) 15 A
B) 30 A
C) 218 A
D) 438 A.

Ans : (C)

128. The essential condition for parallel operating of two single-phase transformers is that they should have same

A) polarity
B) voltage ratio
C) capacity
D) efficiency.

Ans : (B)

129. A transformer has an efficiency of 85% and works at 100 V, 4 KVA. If the secondary voltage is 200 V, find the primary current.

A) 40 A
B) 30 A
C) 20 A
D) 10 A.

Ans : (A)

130. An auto transformer has

A) only one winding
B) two winding of the same gauge of wire
C) two winding of different materials
D) more than two windings.

Ans : (A)


≪ Previous Next ≫


Related topics :


Recent Post

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-6:
51. The permeability and permittivity of a medium are
A) independent of each other
B) related by the atomic number
C) related by the Boltzmann’s constant
D) related by the velocity of electromagnetic waves.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-5:
41. Bakelite is
A) highly inflammable
B) low resistance conductor
C) a semi-conductor
D) uncombustible.

Read more...

Multiple Choice Question (MCQ) of Materials page-4:
31. Which of the following pairs is commonly used in thermocouples?
A) Copper-constant
B) Aluminium-tin
C) Iron-steel
D) Silver-German silver.

Read more...